Британският Кралски монетен двор отдава почит към 60-ата годишнина на легендарната рок група "Ролинг стоунс" с нова колекционерска монета, предаде Асошиейтед прес. 

Монетата от 5 лири изобразява силуета на емблематичната група в състав фронтменът Мик Джагър, китаристите Кийт Ричардс и Рони Ууд и покойният барабанист Чарли Уотс, както и името на "Ролинг стоунс", изписано със смятания за  класически шрифт от 1973 г.

„Ролинг стоунс“ с юбилейно турне, първият концерт е в Лондон

Монетният двор съобщи, че това е една от последните монети, които ще бъдат пуснати в обращение тази година с лика на кралица Елизабет Втора, починала през септември на 96-годишна възраст.

Група "Ролинг стоунс" се завърна на път тази година с европейското си турне "Sixty", което завърши в Берлин през август.

"За нас е удоволствие да бъдем почетени чрез официална монета на Обединеното кралство", каза групата в изявление, включено в съобщението на Кралския монетен двор. "Още по-важно е, че пускането й съвпада с нашата 60-а годишнина". 

Новата монета е петата от серията "Музикални легенди" на Кралския монетния двор, която е посветена на легендарни британски изпълнители. По този начин вече бяха почетени "Куин", Елтън Джон, Дейвид Боуи и "Ху". 
 


Въпреки че най-добрите неща в живота са безплатни, както пеят "Ролинг стоунс" в кавъра на хита на "Мотаун" "Money (That's What I Want)", монетите ще струват нещо. На сайта на монетния двор монети от серията "Музикални легенди" варират между 15 лири и 465 лири. 

Британската Кралска поща пуска колекция от марки, посветена на „Ролинг стоунс“

"Нашата серия "Музикални легенди" създава ново поколение колекционери на монети", каза Ребека Морган от Кралския монетен двор. "Надяваме се, че по този начин ще почетем подобаващо 60-те години рок музика на групата за милионите им фенове по целия свят. "Ролинг стоунс" са британски рок легенди и очакваме тази монета да бъде изключително търсена както от колекционерите, така и от меломаните".              

БТА