През есенно-зимния период в човешкото тяло започват промени в нивото на серотонин, което може да допринесе за появата на депресия. Практическият психолог Елена Митрохина разказа подробностите.

„Ако нивата на серотонин намалеят, може да изпитаме чувство на умора, раздразнителност и тъга. Освен това фактори като намалената дневна светлина и по-студеното време също могат да повлияят на настроението ни“, отбеляза лекарят.

В такива периоди може да се почувстваме уморени, да имаме лошо настроение и да изпаднем в състояние на безразличие. Според Митрохина това състояние се появява при промяна на времето.

Психологът препоръчва да прекарвате повече време на открито, наслаждавайки се на есенните цветове на природата и падането на листата.

Спортът
също ще ви помогне да се отървете от есенната депресия. Физическата активност ще ви помогне да увеличите енергийните си нива и да облекчите стреса. Можете също така да практикувате йога или медитация. Те могат да ви помогнат да успокоите ума си и да укрепите тялото си.

Сезонна депресия - симптоми, как да я разпознаем, опасна ли е


Можете да повдигнете настроението си с ярки дрехи. Създаването на нещо ново също помага за поддържане на енергия през есенния период. Можете да рисувате, да пишете, да готвите вкусни ястия и да реализирате идеите си.

Не забравяйте да се срещате с приятели и любими хора, да прекарвате време в добра компания и да споделяте емоциите си. Усмивката и подкрепата на близките правят есента по-светла и топла, съобщават от РИАМО.
Рамблер