/ ThinkStock/Getty Images
Миризмата на хлор в басейните е лош признак, защото означава, че водата е мръсна, съобщи в. "Мирър", позовавайки се на американски специалисти.

Силната миризма въобще не означава много хлор във водата. Тя е признак, че в нея има пот, урина, дори изпражнения. Когато се комбинира с тях, хлорът образува дразнещите съединения хлорамини. Именно те миришат и дразнят очите.

Дерматолог: През лятото се предпазвайте от слънцето не само на плажа, но и в града

Чистите басейни не миришат на хлор, изтъкнаха от американския Център за контрол и профилактика на заболяванията и от Съвета за качество и безопасност на водите.

Накратко специалистите подсказват, че ако можеш да подушиш басейна от улицата, най-добре е да подминеш.

Лесен начин да разберете дали водата в басейна е мръсна

Вземането на душ непосредствени преди влизането в басейна пък може да ни предпази от абсорбирането на нежелани химикали. Според някои специалисти, човешкото тяло и коса действат на принципа на гъбата - когато са напоени с чиста вода, не могат да поемат допълнително и така абсорбират значително по-малко от химикалите в басейна. Още повече, че опасният химикал хлорамин се формира при реакцията между хлор и човешката пот. При взимането на душ можем да отстраним всички остатъци от потна секреция и да намалим значително формирането на хлорамин върху кожата си.

Вируси и бактерии постоянно „валят“ от небето

Специалистите съветват още малките плувци често да бъдат извеждани до тоалетната.