Често ли ви се случва да си забравяте мисълта или с часове да нe можете да се сетите къде сте си забравили очилата? Тези факти не са болка за умиране, но постоянната липса на концентрация понякога врeди на работата и добрия ритъм на живот. Ако това състояние не ви е по вкуса, няма защо да го търпите повече.

Осем златни правила за добро здраве на мозъка

Вижте как да подсилите паметта си бързо и лесно:

Водете си записки

Бъдете подготвени с лист и химикал или лаптоп, когато сте на дадена среща, за да щриховате акцентите от казаното. Доказано е, че хората, които си водят записки запомнят с 30% повече от тези, които само слушат. Писането или скицирането на информацията ще ви държи по-концентрирани, а не витаещи в облаците.

записки
ThinkStock/Getty Images

Сърфирайте в интернет

Сърфирането в интернет не е винаги най-продуктивната дейност, но от подсилва мозъчната функция. Редица проучвания показват, че търсенето на информация на различни теми във виртуалното пространство обостря паметта.

Откриха много прост начин за подобряване на паметта

Смейте се, за да прогоните стреса

Стресът е разконцентриращ фактор номер едно. Така че няма нищо по-ефикасно от това да го прогоните максимално бързо от организма си. Учени от университет в Калифорния са установили, че най-лесният метод да се разтоварите от среса е да гледате смешни клипчета с хора или животни.

смях
ThinkStock/Getty Images

Вървете пеша, ако ви предстои напрегнат ден

Ако ви предстои напрегнат ден, по-добре повървете някоя и друга спирка пеша, за да активирате тялото си. Това ни съветват лекари от университета в Илинойс, които препоръчват да извършваме някаква физическа активност преди началото на по-стресови ситуации или напрегнат работен режим. Логиката е съвсем проста - аеробните натоварвания увеличават притока на кръв в мозъка, което подобрява способността му да запомня по-бързо.

И още:

Образованието и сексът намаляват риска от развитие на старческа деменция

Вижте храните, които предпазват от деменция

Три от най-ценните храни за мозъка (ВИДЕО)

Чипсът намалява IQ-то на децата

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка