Изпитание за мъжете и истински празник за жените
Изпитание за мъжете и истински празник за жените / ThinkStock/Getty Images

Купуването на подаръци за Коледа е изпитание за мъжете, докато за дамите е истински празник, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания по поръчка на търговски центрове Intu.

Допитването, посветено на коледните практики на купувачите, показва, че за 85 процента от представителите на силния пол купуването на подаръци е същинско мъчение, което трябва да приключи възможно най-бързо.

Стресът по празниците води до раздели в началото на новата година

Един на всеки петима мъже сред участвалите в анкетата 2000 души признава, че отлага коледното пазаруване за последната минута. Десет на сто от представителите на силния пол не крият, че по това време на годината избягват да влизат в магазини.

Жените от друга страна планират предварително и обмислят старателно какви подаръци са подходящи за близки и приятели. Около 45 процента от представителките на нежния пол харесват "коледната суетня", тъй като ги настройва празнично.

Жените имат 24 задачи за Коледа, мъжете - само пет

Допитването показва също, че четиридесет на сто от дамите до края на октомври вече са приключили с купуването на подаръци за Коледа, след като са започнали търсенето им още през август. За сравнение - над две трети от мъжете нямат идея какво ще купят до седмиците непосредствено преди празника. Двойно повече представителите на силния пол, отколкото жени, се определят като "купувачи в последната минута".

Избирането на подарък за близък човек носи удоволствие на 44 процента от жените и само на 29 процента от мъжете. Тридесет на сто от дамите и едва 17 процента от представителите на силния пол си правят труда да разглеждат витрини и да "ровят" в интернет в търсене на идеалния подарък.

Жените прекарват 300 часа в приготовления за Коледа

Над 50 процента от дамите споделят, че се вълнуват от цените на подаръците и се радват, когато попаднат на изгодни сделки. Една четвърт от жените отделят време за проучване на възможностите за коледно пазаруване. За тридесет на сто е удоволствие да обикалят супермаркетите в търсене на стоки, които да "складират" за коледната вечеря.

Нещото, с което са съгласни представителите и на двата пола е, че воденето на деца на пазар за Коледа не е добра идея. Само два процента от анкетираните споделят, че отрочетата им ги придружават, когато пазаруват за празника.

Източник: БТА