Най-красивите Коледни базари в Европа (СНИМКИ)
Най-красивите Коледни базари в Европа (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images, БГНЕС

Коледните базари са неизменна част от зимния облик на големите европейски градове.

Къде са най-красивите Коледни базари в Европа?

Кьолн, Германия

Към 4 милиона посетители събира всяка година Коледният базар пред Кьолнската катедрала. Той е един от най-посещаваните Коледни базари в Германия. Освен многобройните сергии, отрупани с най-разнообразни стоки и лакомства, коледно настроение създават и над 100 сценични изяви.

Краков, Полша

Този Коледен базар е разположен в стария град Краков. И ако романтичните декори не успеят да стоплят нечие сърце, полската водка непременно ще го стопли. Главна атракция е конкурсът за най-хубава Коледна ясла, който се провежда всяка година. През 1937 година се е състоял за първи път.

Найкрасивите Коледни базари в Европа (СНИМКИ)
netinfo

Виена, Австрия

Сторовиенският Коледен базар се провежда всяка година на историческия площад пред Шотландското абатство. Наред с най-голямата коледна ясла в Австрия,този базар е известени с висококачествените занаятчийски изделия, които се предлагат там. Виенският Коледен базар, който се провежда от 1987 година, е замислен като противовес на комерсиалните Коледни базари.

Найкрасивите Коледни базари в Европа (СНИМКИ)
netinfo

Базел, Швейцария

Базелският Коледен базар на площад "Барфюсер" е най-големият в Швейцаиряи може да се похвали с най-дългата осветена коледна улица в Европа. Нагъсто една до друга са наредени общо180 сергии. Тук се продава всичко и за всеки вкус-от дървени играчки и вегански продукти до индийско ръкоделие.

Найкрасивите Коледни базари в Европа (СНИМКИ)
netinfo

Страсбург, Франция

Коледният базар в Страсбург е най-старият във Франция. Особеното е, че типичните дървени будки са разположени не само около Страсбургската катедрала, но и на много други места в града. В тях човек непременно ще намери нещо, което ще по вкуса му.

Найкрасивите Коледни базари в Европа (СНИМКИ)
netinfo

Брюге, Белгия

Коледният базар в Белгия се порвежда на"Гроте маркт". С празничната си украса целият средновековен град споделя коледното настроение. Светещи гирлянди красят фасадите на сградите, а файтони предлагат романтична разходка из празнично осветения град.

Найкрасивите Коледни базари в Европа (СНИМКИ)
netinfo

Мадрид, Испания

Мадридският Коледен базар се провежда на"Пласа Майор"-най-големият площад в испанската столица. Кулминацията на коледните празненства в Испания е на 6 януари, когато се провежда шествието но Тримата влъхви. Според испанският обичай именно те носят коледните подаръци. Шествието, което се излъчва на живо по испанската телевизия, привлича всяка година хиляди туристи.

Лондон, Великобритания

Германската Коледа е експортна стока."Уинтър Уондърленд"в лондонския Хайд парк е най-доброто доказателство за това. Коледният базар там е по германски образец-с "баварска пързалка" и "германски наденички".

Още коледно настроение:

Коледното настроение предразполага към романтика

Един световен коледен хит с почти двувековна история (ВИДЕО)