Експерти от Американската асоциация на психолозите твърдят, че коледните и новогодишните празници носят повече стрес на хората, отколкото радостна почивка.

Вярно ли е това и убива ли ни еуфорията по празниците? Това коментираха в студиото на "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия журналистката Боби Чолакова и психологът Йордан Танковски.

Специалистите са установили, че 44% от жените и 31% от мъжете страдат от стрес, причинен от празниците. Състоянието на стрес по празниците се дължи основоно на усилията, да направим това най-прекрасното време от годината.

Според жените пазаруването по Коледа е най-стресиращата им дейност за цялата година. Те твърдят, че изпитват голяма отговорност към купуването на подаръците, приготвянето на празничните вечери и организирането на пътуванията. Около 28 % от жените се нуждаят от четири пълни дни, за да организират всичко за Коледа.

Коледният стрес достига своя пик днес в 14.33 ч.

Журналистката Боби Чолакова не е съгласна с тези твърдения. Тя смята, че тези празници са веднъж в годината и човек може по-рано да се подготви за тях.

Според психолога Йордан Танковски пазаруването или шопинг терапията е следствие от това, че човек е бил твърде стресиран преди това. Той цитира немски психолози, които са открили още преди 100 години, че пазаруването е зависимост, вид мания.

Вижте още във видеото.

Източник: Novanews.bg