Майките извършват 23 дейности по Коледа, татковците – само 8
Майките извършват 23 дейности по Коледа, татковците – само 8 / Thinkstock/Getty Images

Майките са натоварени средно с 23 задачи по Коледа, докато татковците се разминават само с осем, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания по поръчка на КИА Моторс.

На крехките дамски плещи лежат задачи като украсата на дома, закупуването на продуктите за празничната трапеза и уреждането на семейни посещения. Майките освен това помагат на децата да пишат на Дядо Коледа, грижат се за покупките на подаръци и опаковането им, и приготвят всички празнични блюда.

Същевременно бащите имат задачата да осигурят батерии и да организират срещата със сватовете за обяд.

Проучването разкрива, че Коледа е най-натовареният ден за майките. Те водят борба с пуйката и приготвят гарнитурата. За мъжете остава нарязването на месото, разливането на питиета и изхвърлянето на боклука.

След приключването на семейното събиране около трапезата, жените се заемат с голямото чистене. Точно преди да "рухнат", бащите извеждат децата навън или заедно с тях се забавляват с новите им играчки.

Допитването показва още, че 45 процента от двойките се карат за разпределянето на задачите по Коледа.

"Майките наистина са твърде натоварени по празника, тъй като са по-организирани. Празничният сезон може да е по-забавен за тях, ако не им се налага да мислят за толкова много неща", казва Стивън Китсън от поръчителите на проучването.

Източник: БТА