Правителството на Исландия издаде лиценз за лов на китове на единствената компания за китолов в страната - ход, осъден от групите за защита на животните, пише BBC.

Лицензът за ловния сезон през 2024 г. позволява на компанията Hvalur да убие 128 финвала.

(Видеото е илюстративно: Факти за Исландия)

Решението „се основава на подхода на предпазливост и отразява засиления акцент на правителството върху устойчивото използване на ресурсите“, заяви правителството.

Благотворителната организация за защита на животните Humane Society International заяви, че лицензът е бил издаден „въпреки ясните доказателства за огромно страдание на животните“. То заяви, че независим доклад на Исландския орган по храните и ветеринарните въпроси относно лова на китове през 2022 г. „разкрива, че на някои китове, убити по време на исландския лов, са им били необходими до два часа, за да умрат, като 41 % от китовете са страдали неимоверно, преди да умрат средно за 11.5 минути“.

„Такова страдание се счита за нарушение на Закона за хуманно отношение към животните в страната“, заявиха от благотворителната организация.

Понастоящем Исландия, Норвегия и Япония са единствените три държави, които разрешават китолов с търговска цел.

В изявление от вторник исландското правителство заяви, че лицензът на Hvalur „е валиден за ловния сезон през 2024 г.“.

В него се казва, че сега дружеството има право да ловува „99 кита в района на Гренландия/Западна Исландия и 29 кита в района на Източна Исландия/Фарьорски острови, общо 128 кита“.

„Това решение е в съответствие с препоръките на Института за изследване на морските и сладководните ресурси от 2017 г. и отчита консервативните екосистемни фактори на Международната комисия по китолов“, се добавя в изявлението. Миналата година на Hvalur, за който се смята, че разполага с два китоловни кораба, е било разрешено да ловува 161 финвала.

Китоловният сезон в Исландия обикновено продължава от юни до септември, преди да стане твърде ветровито и тъмно.

По-голямата част от китовото месо се изнася за Япония.

Практиката предизвиква протести от страна на природозащитните групи, които смятат, че финландските китове - вторият по дължина морски бозайник след синия кит - са застрашени от изчезване.

В неотдавнашно проучване 51 % от исландците се обявиха против лова на китове с търговска цел.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
BBC