И при мъжете, и при жените за по-дълъг живот допринася физическата активност
И при мъжете, и при жените за по-дълъг живот допринася физическата активност / ThinkStock/Getty Images
Високите и слаби жени имат най-големи шансове да доживеят до 90-годишна възраст, твърдят холандски учени, цитирани от в. "Мирър". Това обаче не важи за мъжете. При двата пола за по-дълъг живот допринася физическата активност.

Вижте четирите главни фактора за дълъг живот
 
Учените от университета на Маастрихт анализирали данните за повече от 120 000 мъже и жени, обхванати от национално изследване, започнало през 1986 г. Тогава те били на възраст от 55 до 69 години. Учените искали да установят дали има връзка между височината, теглото, физическата активност и дълголетието.

Разходките сред природата отдавна са се превърнали в ефикасно средство за дълголетие ThinkStock/Getty Images

Общо 433 мъже - 16,7 процента, и 944 жени - 34,4 процента, доживели 90 години. Дълголетните жени били по-високи и с по-ниско тегло в началото на изследването. Дамите с ръст над 1,75 били с 31 процента по-големи шансове да доживеят до 90 години от високите до 1,60 м. Подобна връзка при мъжете не е наблюдавана.

Холивудски красавици с ръст над 177 см (СНИМКИ)
 
Що се отнася до физическата активност, мъжете, движещи се по час и половина дневно, са с 39 процента по-голяма вероятност да доживеят до 90 години, от отделящите за това по-малко от 30 минути. Всеки допълнителни 30 минути физическа активност дневно носи пет процента по-добри шансове за дълголетие на силния пол.

Разходките сред природата отдавна са се превърнали в ефикасно средство за дълголетие
Разходките сред природата отдавна са се превърнали в ефикасно средство за дълголетие ThinkStock/Getty Images

Тайната на дълголетието - разходки сред природата и свеж въздух
 
При жените оптималната продължителност на физическата активност е 60 минути. За физическа активност са възприети дейности като градинарство, разхождане на куче, ремонти, ходене пеша или с велосипед на работа и спорт за удоволствие.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА