/ Thinkstock/Getty Images
Откриването на фосили от гигантски пингвин, живял преди 61 милиона години, доведе до изненадващи заключения - тези морски птици с характерна походка са съжителствали с динозаври, предаде Франс прес.

Фосилите са открити от колекционер любител на Южния остров - единия от двата главни острова на Нова Зеландия. Става въпрос за едни от най-древните фосили от пингвин в света.

Пингвини с ръст на баскетболисти обитавали Антарктида

Германски и новозеландски учени стигнали до извода, че въпросният пингвин стъпвал по леда през палеоцена, преди 61 милиона години. Учените обаче били заинтригувани не толкова от периода, когато птицата е живяла, колкото от скелета й. Той е много голям и значително се различава от фосилите от други пингвини, живели през приблизително същата епоха.

Фосили от представител на друг вид пингвини, кръстени Waimanu manneringi, бяха открити също по поречието на Вайпара в областта Кентърбъри. Преценено бе, че фосилите са на около 61 милиона години.

Нови открития за еволюцията на динозаврите

"От морфологична гледна точка, двата пингвина, живели в един и същ район, обаче са твърде различни", поясни съавторът на изследването, палеонтологът Гералд Майр от природонаучния музей Зенкенберг във Франкфурт.

Новооткритият вид пингвини достигали височина 1,50 метра, т.е. били са с 30 сантиметра по-високи от императорските пингвини - най-едрите и най-тежките днешни представители на това семейство морски птици.

"Изследваните от екипа ни кости на краката показват, че този пингвин е бил значително по-висок от събратята си, които бяха открити по-рано“, отбеляза ученият. „Щом вид е стигнал до толкова голямо разнообразие през палеоцена, това означава, че различни наследници са имали общ прародител 5-10 милиона години по-рано".

Откриха изчезнал вид пингвин от преди 500 години

5-10 милиона години преди палеоцена съответстват на период, който съвпада с епохата на динозаврите. Те изчезнали от лицето на планетата преди 65 милиона години.

Това разнообразие показва, че пингвини са живели през епохата на динозаврите, преди повече от 65 милиона години. Големите крака на новооткрития вид гигантски пингвини навеждат на мисълта, че птицата вече имала характерната си поклащаща се походка.

Резултатите от изследването са публикувани в The Science of Nature.
БТА