Откриха изчезнал вид  пингвин от преди 500 години
Откриха изчезнал вид пингвин от преди 500 години / снимкa: БГНЕС

Учени, изучаващи редки и застрашени от изчезване пингвини, са открили вид пингвин, изчезнал преди 500 години, информира Асошиейтед прес, цитирана от БГНЕС. Изследванията показват, че първите жители на Нова Зеландия са избили открития наскоро вид пингвин Waitaha около 250 години след пристигането си на островите.

Изчезването на Waitaha обаче е дало възможност на друг вид пингвин да се разпространи там - жълтоок пингвин, който сега също е на път да изчезне. Това обяснява Филип Седън, един от учените, занимаващи се с изследването.

Екипът е тествал ДНК, извлечен от кости на праисторически представители на жълтоок пингвин, за да търси генетични промени, свързани с човешката дейност, когато открил, че някои кости са по-стари и имат различно ДНК. Така тестовете на тези по-стари кости са довели до откриването на нов вид пингвин, който е изчезнал само преди няколкостотин години, пишат учените. Полинезийските заселници, дошли в Нова Зеландия около 1250 г., са избили много животински видове, сред които очевидно и Waitaha.

Според датировката на костите става ясно, че има връзка между изчезването на този вид пингвин и разпространението на жълтоокия пингвин, който е получил възможност да се разпространи на по-големите новозеландски острови преди около 500 г. Според учените пингвинът Waitaha е пример за животински вид, който не е успял да се приспособи към човешкото присъствие.