Има нещо изключително привлекателно в това да притежавате екзотичен домашен любимец, който повечето хора нямат. Ако сте решили да станете горд собственик на подобно животно е важно да направите много обстойно проучване. Някои от нестандартните домашни любимци могат да се окажат изключително лесни за отглеждане, докато други имат нужда от специфична диета, местообитание и нужди, за които е добре да сте подготвени. Важно е да проверите дали избраното от вас екзотично животно е законно за отглеждане и дали няма да имате нужда от специално разрешително за притежание, пише каналът "Zoo Box" във vbox7. Ето и някои от най-нестандартните домашни любимци:

Брадат дракон

Те са едни от най-лесните за отглеждане гущери и са чест избор на много начинаещи. Изключително приятелски настроени, те се разбират много добре с деца. Имат нужда от специално местообитание и хранителна диета, включваща пресни зеленчуци и живи насекоми. Както при останалите гущери, има риск от заразяване със салмонела, ако не спазвате добра хигиена, след като сте ги докосвали.

Фенек

Малката лисица с големи уши е екзотичен и невероятно сладък домашен любимец. Възрастните индивиди достигат размерите на куче чихуахуа и имат нужда от много социализация, за да се чувстват добре сред хора. Няма да можете да ги извеждате на каишка, но можете да ги обучете като котка. Имат нужда от много внимание и социална среда, затова е добре да има другарче. Фенексът е изключително скъп и труден за намиране домашен любимец.

Фенек
iStock/Getty Images

Аксолотъл

Аксолотълът е вид воден саламандър, който идва от Мексико. Странно сладкият домашен любимец може да бъде намерен в повечето магазини, специализирани за водни животни. Имат нужда от чиста сладка вода, в която да живеят и затова им е необходим силен филтър, който да я пречиства. Хранят се с червеи, скариди и дори говеждо месо. Освен правилната диета и чистата вода, тези домашни любимци нямат нужда от по-специални грижи. 

Аксолотъл
iStock/Getty Images

Милипеди

Тези членестоноги са необичаен домашен любимец, който обаче е изключително лесен за отглеждане и изисква минимално пространство. Африканският гигантски милипед има нужда от специфично осветление, температура и влажност на местообитанието си. Той е тревопасен и може да се храни с пресни зеленчуци и плодове, като можете да добавите и калциева добавка. Представителите от този вид не хапят, но ако решите да ги държите е добре да имате ръкавица, тъй като те произвеждат вещество, което може да раздразни кожата ви.

Кралски питон

За някои собственици на екзотични животни, отглеждането на влечуго няма да е необичайно, но за всички останали това си остава екзотичен домашен любимец. Идеални са за отглеждане от начинаещи, защото имат добър нрав и не се изискват много специфични неща при отглеждането им. Важно е да знаете, че имат нужда от подходяща влажност и топлина, а като храна предпочитат живи или замразени мишки. Питоните са лесни за намиране и не са изключително скъпи екзотични любимци.

Кралски питон
iStock/Getty Images


Рак отшелник

Тези сладки ракообразни са предпочитан домашен любимец на собствениците с малък апартамент, които са начинаещи в отглеждането на животинче. Изключително лесни за отглеждане, единственото, от което имат нужда е местообитание с малко вода и много суша. Трябва да знаете, че раците са активи предимно нощем и няма да ги виждате често през деня. Те са изключително послушни и много социални, така че можете да имате по няколко в един аквариум.

Рак отшелник
iStock/Getty Images

Хиацинтов ара

Един от най-големите папагали в света, който достига до метър големина. Изисква голямо заграждение и ежедневно внимание. Той е изключително социална птица и може да стане много шумен, ако е под стрес или се чувства самотен. Хиацинтовият ара е изключително интелигента птица и може да доживее до 60 години, така че ще трябва да му подсигурите дом, в случай, че ви надживее. Този тип папагал не се препоръчва за начинаещи, но ако имате  опит с птици и достатъчно място е идеален екзотичен любимец.

Хиацинтов ара
iStock/Getty Images