Сред най-често срещаните алергени от домашните любимци е тяхната слюнка, както и пърхота, който се образува върху кожата им. Те прилепват по козината на животинчето и от там идва и схващането, че козината е основния източник на алерген.

За хипоалергенни домашни любимци се смятат тези, които произвеждат по-малко алергени от останалите животни, пише каналът "Zoo Box" във vbox7. Така, че ако сме алергични, но много искаме домашен любимец, можем да се спрем на някоя от следните опции.

Бедлингтон териер

Къдравата вълнообразна козина на тази порода кучета се сменя значително рядко, което означава и по-малко алергени в дома ви.

Бедлингтон териер
iStock/Getty Images

Ирландски воден шпаньол

Този къдрав приятел изисква редовно подстригване и къпане, което обаче помага и за допълнителното намаляване на алергените.

Ирландски воден шпаньол
iStock/Getty Images

Руска синя котка

Хипоалергенна порода, която произвежда по-малко от гликопротеина Fel D1, което е веществото, което дразни хората с алергии.

Руска синя котка
iStock/Getty Images

Сибирска котка

Смята се, че тази пухкава порода не произвежда никакво или относително малко количество  от алергена Fel D1. Освен това дългата козината помага на кожата да остане добре хидратирана, като възпрепятства производството и разпространението на пърхот.

Домашен пор

За разлика от другите космати любимци, поровете не произвеждат пърхот, като това ги прави идеални за алергични стопани.

Златист хамстер

Подходящ е за хора с алергии, защото обикновено живее на малка и ограничена площ. Морските свинчета, чинчилите, мишките и плъхчетата също са добър избор за домашен любимец. Хората с алергии ще продължат да са алергични към гризачите, но поне няма да има пърхот из цялата къща.

Златист хамстер
iStock/Getty Images

Папагал

Папагалите или вълнестите папагалчета са чудесна опция, защото отделят много малко пърхот, дори когато сменят оперението си.