/ iStock/Getty Images
От качеството на закуската зависи колко продуктивни ще бъдете през деня, така че пропускането на това хранене не е препоръчително, казва диетологът Ирина Писарева.

Според диетолога в началото на деня трябва да изпиете чаша топла вода и да измиете лицето си, а закуската трябва да се консумира 30 минути след събуждане. "Основната задача на закуската е да ви зареди с енергия. Енергията се осигурява от сложни въглехидрати, като овесени ядки или ръжен хляб. Най-усвоимият протеин е вареното яйце, затова е добре да започнете деня с него", обяснява Писарева.

Сутрешната трапеза, продължи тя, може да включва и добре усвоими ферментирали млечни продукти - извара или кисело мляко, както и здравословни мазнини. "Те съдържат в състава си витамин Е или омега-3, които стимулират нервната дейност. Примери за добри мазнини са зехтинът, конопеното или синапеното масло, както и авокадото", казва Писарева.
БГНЕС