/ iStock/Getty Images
Консумацията на повече яйца намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт, според проучване на Пекинския университет. Причината е, че яйцата повишават "добрия" холестерол. Дори едно яйце на ден е достатъчно за осезаеми резултати в тази област.

Изследователите са установили, че ако консумирате по едно яйце на ден, това ще увеличи "добрия" холестерол в организма ви. "Добрият" холестерол е липопротеин с висока плътност, който премахва "лошия" холестерол, известен още като липопротеин с ниска плътност. До това заключение стигат епидемиолози от Пекинския университет.

Първият автор на изследването д-р Ланг Пан заяви: "Малко изследователи са проучвали връзката между консумацията на яйца и сърдечносъдовите заболявания." Учените са набрали 4778 жители на Китай за проучването. 3401 от тях са страдали от сърдечносъдови заболявания.

"Умерената консумация" на яйца предпазва от образуване на кръвни съсиреци

Кръвните тестове показват, че хората, които консумират яйца в умерени количества, имат по-високи нива на аполипопротеин А1, който е съставна част и градивен материал на "добрия" холестерол. По-конкретно, те имат повече молекули липопротеини с висока плътност, които помагат да се поддържат артериите и другите кръвоносни съдове свободни от лош холестерол, предпазвайки ги от образуване на кръвни съсиреци и високо кръвно налягане. Те предотвратяват запушването на кръвоносните съдове, които снабдяват с кръв важни органи, включително сърцето и мозъка.

Учените са идентифицирали и 14 метаболита или протеини, свързани със сърдечносъдовите заболявания.
Участниците в проучването, които са яли по-малко яйца, са имали по-ниски нива на полезни протеини и по-високи нива на вредни протеини в сравнение с тези, които са яли яйца редовно.

Учените използват техника, наречена точков ядреномагнитен резонанс, за да измерят 225 метаболита в плазмата. Двадесет и четири от тях са свързани с количеството консумирани яйца.

Британската здравна служба препоръчва включването на яйцата в хранителния режим, тъй като ги смята за съществена част от здравословното и балансирано хранене. А Британската фондация за сърдечни заболявания твърди, че вече не смята консумацията на яйца за опасна за здравето.
 
БГНЕС