Десетки мъже обуха токчета срещу насилието над жени (СНИМКИ)
Десетки мъже обуха токчета срещу насилието над жени (СНИМКИ) / снимка: БГНЕС

За трета поредна година инициативата „Извърви километър на нейните обувки” събра редица представители на силния пол на бул. „Витоша”, които дойдоха, за да потичат символично в подкрепа на дамите. С плакати „Никаква търпимост към насилието над жени”, „Приеми „Не” за отговор” и „За насилието няма извинение”, десетки мъже обуха токчета и тръгнаха на поход срещу насилието над жени.

С приповдигнато настроение, червени, прасковени и бели токчета мъжете обясняваха, че е трудно да се върви, но въпреки това, трябва да бъдат съпричастни към жените на техния празник.

„Тук съм, защото празнуваме 8 март по фалшив начин, а наистина трябва да обърнем внимание на жените, пострадали от насилие”, каза 28-годишният Марко Марков. Той сподели, че познава жени, които са били жертва на физически тормоз и именно поради тази причина е решил да се присъедини към инициативата. Младият мъж смята, че посегателството над жена не е никак мъжа постъпка и е крайно време медиите да разказват повече за подобни случаи.

„За втора поредна година обувам токчета и подкрепям кампанията, защото статистиката сочи, че 1/3 от жените в целия Европейски съюз са претърпели някакво насилие през съзнателния си живот”, заяви пресаташето на представителството на ЕК в България Теодор Стойчев, според когото в България все още говорим рядко по тази тема.

От една страна хората все още считат, че насилието е личен проблем, а от друга - 56% от жените у нас не знаят, че съществуват специализирани институции, които могат да им помогнат, ако пострадат.

Източник: БГНЕС