Макар до момента да се смяташе, че интимните ласки подпомагат връзката само в краткосрочен план, според американските специалисти сексът може да допринесе за дългогодишен щастлив брак.
Макар до момента да се смяташе, че интимните ласки подпомагат връзката само в краткосрочен план, според американските специалисти сексът може да допринесе за дългогодишен щастлив брак. / Thinkstock/Getty Images
Каква е рецептата за щастлив брак? Оказва се, че ключов елемент е сексът. Това показват резултатите от ново проучване. Изследователите установили, че половият акт действително се отразява силно върху емоционалната привързаност между двойките и обещава удовлетворяващи и дългосрочни отношения.

Водещ автор на проучването е д-р Андреа Мелцер от университета на Флорида, а откритията на екипа ѝ са публикувани в научното списание Psychological Science.

Колко минути продължава добрият секс?

Макар до момента да се смяташе, че интимните ласки подпомагат връзката само в краткосрочен план, според американските специалисти сексът може да допринесе за дългогодишен щастлив брак.

секс целувка двойка
Thinkstock/Getty Images

Данните на Международното дружество по сексуална медицина обаче показват, че по-малко от 24% от семейните двойки правят секс 4 или повече дни в седмицата. При някои ласките под завивките биха могли да се класифицират дори като „мираж“.

Повече секс у дома - по-добри на работното място

Мелцер и колегите ѝ твърдят, че половият акт ни зарежда с дълъг период от сексуално удовлетворение, което повишава и удовлетвореността от връзката. Теорията им се крепи на експериментално проучване сред 214 семейни двойки в различен етап от брака.
Доброволците трябвало да попълват специални въпросници и да докладват подробно за своя интимен живот. Така учените стигнали до извода, че любовните занимания ни зареждат с ентусиазъм и обожание към другия за два дни напред.

Хората сияят след хубав секс, вижте защо и колко дълго

Тази констатация остава валидна и след отчитането на редица възможни странични фактори, включително възраст, пол, личностни черти, продължителността на връзката и други.

Както се подразбира, двойките, които редовно правят секс, изразяват далеч по-голямо задоволство от партньора си и изглежда имат по-стабилна връзка.

Ако искате редовен секс, избягвайте тези храни и напитки

Д-р Андреа Мелцер вярва, че резултатите от изследването подкрепят предишни изследвания, според които сексът играе неотменна роля в дълбочината на емоционалните отношения.

Още за секса и ползите от него:

Вижте до какво води липсата на секс
 
Няколко причини по-често да се отдаваме на сутрешен секс

Оралните ласки под душа ще ви открият нови удоволствия, обещава ни сексолог

Пет пози, които жените не харесват
БГНЕС