Астронавтката на НАСА Мей Джемисън
Астронавтката на НАСА Мей Джемисън / Gulliver/Getty Images
ООН съобщи, че ограничаването на климатичните промени ще има значим благотворен ефект върху здравето на хората по света, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Големите градове могат да спечелят милиарди от борбата с климатичните промени
 
В доклад на Световната здравна организация, представен пред участниците в 24-ата конференция на ООН за климата в Катовице, се казва, че целите на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. могат значително да намалят глобалното замърсяване на въздуха, спасявайки ежегодно живота на 1 милион души до 2050 г.

Климатичните промени - най-голямата заплаха на 21 век?
 
Фосилните горива също са голям източник на парникови емисии.

Климатичните промени ще повлияят на източниците на питейна вода, съдържанието на хранителни вещества в храните и вероятността от природни бедствия
Климатичните промени ще повлияят на източниците на питейна вода, съдържанието на хранителни вещества в храните и вероятността от природни бедствия Thinkstock/Getty Images

В доклада се пояснява, че климатичните промени ще повлияят също върху източниците на питейна вода, съдържанието на хранителни вещества в основни храни, като ориза, и вероятността от природни бедствия, докато мерките за ограничаване на климатичните промени, като промотиране на колоезденето, вместо шофиране на автомобили, са доказали благотворното си въздействие върху здравето.

ООН настоява за решителни действия в борбата с климатичните промени
 
Астронавтката на НАСА Мей Джемисън призова да се държи сметка за свързаните с климатичните промени заплахи, отбелязвайки, че планетата Марс не може да стане план Б за човечеството.

Марс космос
Марс не е план Б за човечеството ThinkStock/Getty Images

"Дори ако борбата с климатичните промени е най-значимият проблем, с който човечеството някога се е сблъсквало, трябва да го решим“, каза първата летяла в космоса афроамериканка. „Трябва да си дадем сметка, че това е проблем за всички нас. Хората се заблуждават, когато казват "Спасете Земята". Не става въпрос да се спаси Земята, а да се уверим, че вече не ѝ нанасяме вреди до такава степен, че тя да не може да е наш дом. Трябва да сме наясно - Земята не се нуждае от нас, а ние се нуждаем от нея. Въпреки желанието ми да отида на Марс, това не е план Б за цивилизацията ни и човечеството", заяви Мей Джемисън.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА