Африканските мини таралежи са едни от най-често предпочитаните екзотични домашни любимци. В някои щати на САЩ ги забраняват или изискват лиценз за притежаването им, но в други части на света са обичаен домашен любимец, както кучетата и котките, пише каналът "Zoo Box" във vbox7. Ето и какво трябва да знаем за африканските мини таралежи:

Положителни качества

Таралежите са известни като плахи малки животни, но всеки собственик на таралеж ще ви каже,  че те реагират на гласа и външния вид на собственика си и са много интерактивни, ако са социализирани правилно.

Характеристика

Таралежите имат нужда от много движение, затова е важно клетката им да бъде не по-малка от половин квадратен метър. Подходящи са и многостепенните клетки за зайци и порчета, които също ще осигурят допълнително пространство на таралежа.

Поради малките си размери, този домашен любимец е застрашен от затлъстяване, затова е добре в клетката си да има и въртележка.
Изключително активни, таралежите са фенове на игрите. Можете да им поставите различни топчета, плюшени играчки или кутии, в които да се крият.
Важно е температурата в заграждението им да е 22-27 градуса. Таралежите са нощни животни и затова са най-активни вечер.

Размери

21 см

Тегло

250-600 грама

Африкански мини таралеж
iStock/Getty Images

Хигиена

Таралежите е добре да се къпят веднъж в месеца с бебешки шампоан, а клетката им трябва да бъде почиствана основно веднъж седмично.

Продължителност на живот

5-8 години

Страна

Африка, Азия, Европа и Нова Зеландия

таралеж
iStock/Getty Images

Произход и история

Римляните опитомили таралежа още 4 век пр.н.ер. В началото на 80-те години на 20-ти век, опитомяването на таралежите отново станало популярно, като се появили и няколко нови вида в различни цветове. Днес най-често за домашни любимци се отглеждат африканските таралежи.