5 юли 1996-а: Роди се клонираната овца Доли
5 юли 1996-а: Роди се клонираната овца Доли / Guliver/Getty Images

Раждането на клонираната овца Доли на 5 юли 1996 г. породи надежди за значими пробиви в областта на здравеопазването, като например производство на органи в лабораторна среда, предаде Франс прес. До подобни чудеса обаче не се стигна поради опасения от ексцесии.

Учени клонираха заек от ембрионални клетки

Човешкото клониране се оказа до такава степен сложно, рисковано и неприемливо от етична гледна точка, че бяха предпочетени други технологии. "Клонирането за медицински цели не бе на висотата на очакванията", заяви Росарио Исаси от Института по биоетика и здравна политика към университета в Маями.

Канадски учени клонираха свине

Овцата Доли е първият бозайник, клониран с помощта на технология за соматичен клетъчен ядрен трансфер. Ядрото на възрастна клетка заедно с нейната ДНК е отнето и имплантирано в неоплодена яйцеклетка, чието ядро предварително е било отнето. С помощта на различни технологии, включително електрически шок, се получава ембрион. По този начин обаче не е създаден човек, тъй като клонирането като технология за човешка репродукция бе отхвърлено в целия свят заради етични съображения и санитарни рискове. При животните само малък брой ембриони оцеляха след раждането си и много от тях по-късно имаха здравословни проблеми.

Японски учени клонираха мишка от капка кръв

"Обществото и политиците се опасяват от плъзгане по нанадолнище, като едно нещо може да повлече след себе си друго, докато се стигне до катастрофа", отбеляза Исаси.

Британски учен предвижда човешки клонинги след 50 години

Инвестициите в изследванията върху терапевтичното клониране намаляха и днес са малко страните - Белгия, Китай, Израел, Япония, Южна Корея, Великобритания, Сингапур, в които е разрешено създаване на ембриони за изследвания. Производството на стволови клетки с терапевтична цел също предизвиква дебати от етично и морално естество. Няколко учени създадоха стволови клетки, използвайтки технологията, свързана с клонирането на Доли, но не стигнаха до създаване на функциониращи човешки органи.

Вижте какво още се е случило на този ден през годините

Източник: БТА