Сейф ал Ислам през 2008 година в Австрия
Сейф ал Ислам през 2008 година в Австрия / Gulliver/Getty Images
Какво се случва със Сейф ал Ислам? Въпросът буди безпокойство в Зинтан, малък град на прага на либийската пустиня, където синът на бившия диктатор Муамар Кадафи бе държан като затворник, след като бе заловен в южната част на страната през ноември 2011 г.

Сейф ал Ислам - от либерален реформатор до палач на режима на Кадафи
 
През юни 2017 г. групировката, която го държеше, обяви, че е пуснат на свобода, но това така и не бе потвърдено. Някои го смятат дори за мъртъв, защото няма никакви сведения за съдбата му в страна, където обикновено тайните не се пазят много добре.

Името му отново влезе в новините, когато бяха повдигнати обвинения срещу бившия френски президент Никола Саркози за предполагаемо либийско финансиране на предизборната му кампания през 2007 година. През 2011 г. Сейф ал Ислам заяви в ефира на "Евронюз": "Ние му финансирахме кампанията".

Братовчед на Кадафи: Обвиненията срещу Саркози са божие наказание
 
Четиридесет и пет годишният син на Кадафи не е виждан от юни 2014 година. По време на делото срещу него - което според ООН и неправителствени организации е било претупано - той се яви чрез видеоконферентна връзка от Зинтан.
През юли 2015 г. той беше осъден задочно на смърт. Издирван е и от Международния наказателен съд (МНС) в Хага по обвинения в престъпления срещу човечеството, извършени по време на бунта през 2011 г., довел до падането от власт и смъртта на баща му.

Либийски съд осъди на смърт чрез разстрел сина на Кадафи
 
Макар и няколко либийски и дипломатически източници да уверяват, че Кадафи-син е още в Зинтан, на 170 км югозападно от Триполи, не се знае дали е още в затвора. В този град, устроен на племенни начала, езиците не се развързват лесно.

Разположен на стръмните склонове на планинския масив Джебел Нефуса, дълго маргинализираният бедуински град се трансформира. Насред осеяните с маслинови дръвчета полета се издигат модерни сгради, на метри от съвсем обикновени къщи. Видимото спокойствие на този 40-хиляден град - бастион на бунта срещу режима на Кадафи - контрастира с военната мощ, с която разполагат местните групировки. Те са сред най-могъщите в Либия.

"Затворник"
 
С глава, увита в черен тюрбан и потъмняло от пустинното слънце лице, Мохтар ал Ахзар, един от военачалниците в Зинтан, заявява категорично при първото споменаване на името Сейф ал Ислам Кадафи: "Да. Той (още) е затворник".
Малко по-късно обаче представителят на Военния съвет на града, който обединява основните въоръжени групировки, вече не е толкова категоричен:
 
"Въпреки че вече не е затворник, той е издирван от МНС" и либийското правосъдие. "Няма къде да отиде". Шабан ал Мархани, един от племенните вождове на града, също си мънка под носа и дава неясен отговор: "Сейф ал Ислам е тук (в Зинтан) и е затворник, но неговата съдба не е в ръцете на Зинтан".
 
"Във всеки случай Сейф ал Ислам никога не е бил затворник в пълния смисъл на думата . След задържането му той бе поставен под домашен арест, не в затвор", каза пред АФП човек от службите за сигурност.
 
"Катибат Абу Бакр ас Седик", въоръжената групировка, която залови Сейф ал Ислам, отказа неколкократно да предаде пленника си на властите в Триполи или на МНС. След това, за всеобща изненада, тя обяви през юни 2017 г., че го е освободила. Това не бе взето на сериозно, особено след като няколко месеца по-рано се появи същата информация.
"Катибат Абу Бакр ас Седик" заяви, че прилага закон за амнистията, обнародван през 2015 г. от парламента в източната част на страната, но според юристи той не може да се приложи в случая на Сейф ал Ислам.

"Беглец"
 
Депутатът Омар Гайс, който представлява Зинтан в либийския парламент, казва, че не е в състояние да потвърди или да отрече информацията за освобождаването му. "Сейф ал Ислам е считан за укриващ се престъпник. И ако бъде арестуван, ще бъде отново съден", добави той и уточни, че "беглецът" е преследван от либийските власти за различни деяния.
 
Службата на главния прокурор в Триполи смята, че Сейф ал Ислам "не може да подлежи на амнистия", предвид престъпленията, за които е признат за виновен.
АФП не можа да се свърже със службата на прокурора на Международния наказателен съд за коментар относно съдбата на Кадафи-син .
 
В последното си изявление по тази тема, през юни 2017 г., МНС заяви, че ще вземе "необходимите мерки, за да разбере къде се намира Кадафи".
 
За това объркване допринасят и привържениците на бившия режим.
На 19 март човек, който твърди, че представлява Сейф ал Ислам, обяви от Тунис кандидатурата му за следващите президентски избори в Либия.
 
На следващия ден "Катибат Абу Бакр ас Седик" написа на страницата си във Facebook, че се е "свързала" със Сейф ал Ислам, който е отрекъл да се е обръщал към някого с искане да говори от негово име.
 
В Зинтан обаче се говори, че тази въоръжена групировка е била разпусната преди близо година. АФП не можа да открие командира ѝ Аджми Аатири. Бъркотията е пълна. 
БТА