Сейф ал Ислам е подложен на насилие в затвора в Либия
Сейф ал Ислам е подложен на насилие в затвора в Либия / Reuters, архив

Сейф ал Ислам Кадафи - един от синовете на сваления от власт и убит миналата година бивш либийски лидер Муамар Кадафи - е подложен на насилие в затвора в северноафриканската държава, в който е държан, предаде Франс прес, като се позова на Международния наказателен съд (МНС).

Според представител на МНС, отговарящ за защитата на обвиняемите, Сейф ал Ислам е бит и държан в пълна изолация в затвора в град Зинтан, на 180 километра югозападно от столицата Триполи. Синът на Кадафи, който бе гласен за наследник на баща си, също така страдал от проблеми със зъбите, но нямал достъп до стоматолог. Той освен това не се е явявал пред съдия и нямал право да приема посетители.

Международният наказателен съд поиска за втори път в сряда от временните либийски власти да му предадат Сейф ал Ислам. МНС издаде през юни миналата година заповед за арест на сина на Муамар Кадафи по обвинения в престъпления срещу човечеството, посочва БТА.

39-годишният Сейф ал Ислам бе задържан през ноември в Южна Либия. Оттогава той е държан в затвора в Зинтан. Новите либийски власти отхвърлиха първата молба на МНС да му предадат Сейф ал Ислам с мотива, че искат да го съдят в Триполи.

Интерпол отправи международно искане за ареста на бивш либийски министър на вътрешните работи при управлението на Кадафи и на негов заместник, предаде още Франс прес.

Това е станало по молба на новите власти в Либия, които възнамеряват да съдят двамата високопоставени функционери на стария режим. Либийският ексвътрешен министър Ас Сенуси Алозире и бившият заместник-министър на вътрешните работи Насер ал Мабрук са издирвани, за да бъдат съдени по обвинения в незаконни арести, неоснователно лишаване от свобода и подлагане на хора на мъчения.

Алозире бе последният вътрешен министър при управлението на Кадафи. Двамата с Мабрук избягаха от Триполи след падането на стария режим.