Либия няма да предаде Сейф ал Ислам на Международния наказателен съд
Либия няма да предаде Сейф ал Ислам на Международния наказателен съд / снимка: Reuters

Синът на бившият либийски лидер Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, няма да бъде предаден на Международния наказателен съд, заяви, цитиран от Франс прес, либийският министър на правосъдието и правата на човека. Изявлението бе направено в момент, когато на посещение в Триполи е главният прокурор на МНС. На въпрос дали Сейф ал Ислам ще бъде предаден на МНС министър Мохамед Алаги отвърна: "С една дума, не възнамеряваме да го предадем".

Прокурорът от Международния наказателен съд (МНС) Луис Морено-Окампо заяви, че синът на Муамар Кадафи и негов предполагаем наследник Сейф ал Ислам може да бъде съден в Либия, но със съдействието на съда в Хага и при участието на негови съдии в процеса, предадоха АП и Ройтерс. Прокурорът уточни, че Ислам може да бъде съден в Либия, но по стандартите на МНС. Морено-Окампо отбеляза, че либийците са решили да въздадат правосъдие и ще го сторят, но с помощта на МНС. "Нашият Международен наказателен съд действа тогава, когато националната система не може да действа", каза прокурорът и добави, че е пристигнал в Триполи, за да "узнае и разбере" какво правят либийците и за да им сътрудничи.

Морено-Окампо е в Триполи за срещи с новите либийски власти относно плановете им за заловения в неделя Сейф ал Ислам. Синът на Кадафи заедно се други приближени на бившия либийски лидер е издирван от МНС за престъпления срещу човечеството.

Сейф ал Ислам е бил издаден на бойци на революцията от негов водач, на когото били обещани един милион евро да го преведе през пустинята до съседен Нигер. Въпросният водач на име Юсеф Салех ал Хотмани заяви в град Зинтан, че успял да спечели доверието на Сейф ал Ислам. Хотмани се свързал с бойците на революцията, за да ги уведоми откъде ще мине автоколоната с младия Кадафи, като препоръчал засадата да бъде направена на определено място, където край пътя имало възвишения.

От нов видеозапис, направен малко след залавянето му, става ясно, че Сейф ал Ислам Кадафи предупреждава пленилите го бойци, че либийските области, обединили се в името на революцията, скоро отново ще се изправят една срещу друга, предаде Асошиейтед прес. Във видеозаписа, с който се е сдобила агенцията, Сейф казва на задържалите го бойци, че "до два-три месеца, най-много година", районите, обединили се за свалянето на Кадафи, взаимно ще се предадат, с което намеква, че ще се стигне до междуособици.

Либийският Преходен национален съвет (ПНС) назначи военния командир от град Зинтан Осама ал Джуали за министър на отбраната, предаде Ройтерс, като цитира източник от ПНС.

Заместникът на посланика на Либия в ООН Ибрахим Дабаши е назначен за министър на външните работи. Министърът на петрола във временното правителство Али Тархуни става министър на финансите, а за министър на петрола е определен Хасан Зиглам, висш служител от петролната индустрия.

Осама ал Джуали е ръководител на военния съвет в град Зинтан. Бойци от неговите сили заловиха в пустинята през уикенда сина на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам, посочва Ройтерс. Освен това силите от Зинтан имаха ключова роля в настъплението срещу Триполи, което отстрани Кадафи от властта през август, допълва БТА.

В новия състав на правителството доминират хора с либерални и светски възгледи. В него не са поверени постове на ислямистите, които се домогваха до властта след свалянето на Кадафи, отбелязва Ройтерс. Новият кабинет ще управлява до свикването на нови избори.