Либийски съд осъди на смърт чрез разстрел сина на Кадафи
Либийски съд осъди на смърт чрез разстрел сина на Кадафи / Guliver/Getty Images

Либийски съд осъди на смърт Сейф ал Ислам Кадафи, най-известният син на Муамар Кадафи, както и осем приближени на убития диктатор, предаде Франс прес.

Съдът заседава в столицата Триполи, където управлява коалиция от милиции, някои от които са ислямистки.

Според решението на съда в Триполи за престъпления срещу либийския народ, извършени по време на революцията от пролетта на 2011 г., ще бъдат разстреляни 34-ма високопоставени служители, сред които и последният премиер в правителството на Кадафи - Багдади ал Махмуди, и бившият шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси.

Присъдата на Сейф ал Ислам беше произнесена в негово отсъствие, защото от 2011 година той е държан в района на Зинтан от бивша бунтовническа група, отказваща да го предаде на правителството в Триполи, което не е международно признато, отбелязва Ройтерс.

Сейф ал Ислам - от либерален реформатор до палач на режима на Кадафи

Столицата се контролира от коалицията милиции "Фаджр Либия" ("Либийска зора"), която е установила там правителство и парламент, непризнати от международната общност. Повече от три години след свалянето на режима на Кадафи Либия е обхванат от хаос, а международно признатите либийски институции заседават в източната част на страната.

По време на процеса, започнал в либийската столица през април 2014 година, Сейф ал Ислам присъстваше по видеоконферентна връзка от Зинтан. Повечето от другите обвиняеми са държани в Триполи, но осем от тях са в затвор в град Мисрата, на 200 км източно от столицата, който е под контрола на "Фаджр Либия".

Пред съда бяха изправени общо 37 души по обвинения в убийство, мародерство и саботаж, в действия, подкопаващи националното единство, съучастничество при насърчаване на изнасилване и вербуване на африкански наемници.

41-годишният Сейф ал Ислам е архитект и инженер по образование. Учил е в Австрия и Великобритания. Завършил е престижното Лондонско висше училище по икономика и политически науки, където му е присъдена и степен "Доктор по философия".

Синът на Кадафи бе обвинен в престъпления срещу човечеството и от Международния наказателен съд, който иска Сейф ал Ислам да му бъде предаден за провеждане на съдебен процес в Хага. Либийските власти обаче отказват да изпълнят това искане, настоявайки той да бъде съден в родината си.

През май 2014 година базираният в Хага трибунал, който многократно поиска екстрадиране на Сейф ал Ислам, отхвърли молбата на либийските власти да го съдят в либийски съд заради съмнения в способността на Триполи да му гарантира честен и справедлив процес. МНС обаче разреши на Либия да съди Сенуси.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд разкритикува решението на либийския съд в Триполи да осъди задочно на смърт Сейф ал Ислам. В изявлението, цитирано от ТАСС, се казва, че делото срещу Кадафи и другите осем подсъдими би следвало да бъде предадено в МНС в Хага, за да бъде разгледано справедливо.

"Дълбока тревога" от произнесените в Либия смъртни присъди изрази и Върховният комисариат на ООН по правата на човека. Според говорителката на комисариата Равина Шамдасани "международните стандарти за справедливо правосъдие не са спазени".

Източник: БТА