Сейф ал Ислам - от либерален реформатор до палач на режима на Кадафи
Сейф ал Ислам - от либерален реформатор до палач на режима на Кадафи / снимки: Reuters

Сейф ал Ислам Кадафи, смятан за наследник на баща си Муамар Кадафи като лидер на Либия, дълго време привличаше благоразположението на Запада като се представяше за либерален реформатор, но впоследствие подкрепи баща си в бруталните репресии срещу бунтовниците в последните дни на режима му, предадоха световните агенции.

По-рано днес либийските власти съобщиха, че 39-годишният син на Кадафи е бил заловен в южната част на страната и ще бъде съден в Либия, въпреки че е издирван от Международния наказателен съд по обвинение за престъпления срещу човечеството.

Получилият образование във Великобритания и свободно говорещ английски Сейф ал Ислам бе радушно приет от известни западни интелектуалци, излагаше свои картини в галерии из цял свят и си спечели похвали от световни лидери и правозащитници с изказванията си за демокрация и развитие.

Той дълго време бе представян като наследника на Муамар Кадафи и човека, който ще модернизира и реформира Либия, но тази позиция далеч не бе сигурна и той се сблъскваше с яростна съпротива от хардлайнери в режима и от по-малкия си брат Муатасим, който бе убит на 20 октомври.

Сейф ал Ислам се бореше за модернизация в страна, белязана от десетилетия от ексцентричния режим на баща му и призоваваше за нормализиране на отношенията на Либия със Запада. През 2008 г. той дори спомена възможността за промяна на Либия от еднолично управление към конституционна демокрация.

В крайна сметка обаче Сейф бе син на баща си. В телевизионно обръщение пет дни преди в източния град Бенгази да избухнат антиправителствени протести, той предупреди, че ще се леят реки от кръв ако демонстрантите откажат да приемат предложенията на правителството за реформи. „Ще се бием до последния мъж, последната жена, последния куршум. Няма да загубим Либия”, заяви Сейф ал Ислам.

Роденият през 1972 г. Сейф ал Ислам Кадафи бе най-голямото от седемте деца на Муамар и Сафия Кадафи. Той имаше един по-голям полубрат, Мохамед. Той получи инженерна диплома в Либия и бизнес диплома в Австрия преди да завърши образованието си с магистърска степен и докторат в Лондонския икономически институт през 2008 г.

Сейф ал Ислам се впусна в политиката през 90-те години, когато стана председател на Международната фондация Кадафи на благотворителни дружества. Организацията действаше като посредник в редица спорове и помогна за сближаването между Либия и международната общност след години изолация.

Сейф ал Ислам  от либерален реформатор до палач на режима на Кадафи
netinfo


Сейф често бе пратеник на режима на баща си и през 2002 и 2003 г. помогна за сключване на споразумението, с което Либия се отказа от оръжията си за масово унищожение и пое по пътя към завръщането си в редиците на международната общност. Той посредничеше с екстремисти, за да освободят заложници, финансираше научноизследователска дейност в Лондонския икономически институт, посрещаше световните лидери и западни интелектуалци в Либия и си градеше образ на борец за икономически и социални реформи.

Представяйки се като хуманитарен посланик в Либия и по четирите краища на света чрез фондацията си, той стана известен и с посредничеството си в случая с българските медици, които Либия освободи през 2007 г., отбелязва АФП.

През 2009 г. той помогна при преговори с Великобритания, които завършиха с освобождаването на Абделбасет ал Меграхи, единствения осъден за бомбения атентат срещу пътнически самолет над шотландското градче Локърби.

Публичната му роля обаче му костваше скъпо у дома. Според публикувана от Уикилийкс американска дипломатическа грама от 2009 г., „ролята му на публичното лице на режима пред Запада укрепи имиджа му, но мнозина либийци го възприемат като саморекламиращ се за получаване на власт и влияние и твърде склонен да се хареса на чужденците за сметка на интереса на либийците”. (БТА)