/ ThinkStock/Getty Images
В миналото полицията в Саудитска Арабия често задържаше жени, позволили си да шофират автомобил. Доскоро това им беше напълно забранено. За това си право те се бореха от десетилетия. Сега се радват на новата свобода.

Да шофираш означава да контролираш

За архитектката Амира Абдулгадер шофьорската книжка означава преди всичко свобода. "Да седиш зад волана означава да контролираш пътуването. Аз искам да съм тази, която решава кога потеглям, къде отивам и кога се връщам", казва младата жена.

РЕВОЛЮЦИЯ: Жените в Саудитска Арабия вече шофират (СНИМКИ)

Шофьорски курсове за жени

Амира решила да се възползва от шанса и да изкара шофьорския курс. Държавният петролен концерн „Арамко“ е организирал своя собствена шофьорска школа. Амира е една от близо двестата саудитски жени, които са изкарали курсовете именно там.

жени зад волана
Guliver/Getty Images

Служителките - на курс по шофиране

Пет процента от 660 000 служители на „Арамко“ са жени. Това означава, че още 3 000 жени биха могли да изкарат шофьорския курс. През септември крал Салман обяви, че ще отмени забраните за шофиране на жени. Тази мярка е част от обхватната реформа в саудитското кралство, подета от престолонаследника Мохамед бин Салман.

Автомобилът - врата към свободата

„Нуждаем се от автомобила, за да уреждаме ежедневните си дейности, казва Амира. "Ние работим, ние сме майки и имаме широки социални контакти – затова трябва да имаме възможност да се движим. Това ще промени живота ми."

Връчиха първите шофьорски книжки на жени в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

Теория и практика

В шофьорската школа жените първо изучават теория. Инструкторка има обяснява общите правила за движение по пътищата.

Една мечта е факт: Жени зад волана в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

Как се сменя маслото?

Смяната на маслото и гумите също е част от учебния процес. Забраната за шофиране дълго време символизираше потиснатото положение на саудитските жени в обществото. От повече от три десетилетия насам се водеше борба за премахването на тази забрана.

Младите араби вярват в равенството между половете (ВИДЕО)

Край на наказанията

В миналото полицията често задържаше жени, позволили си да шофират автомобил. Сега това е минало. Длъжни са обаче да притежават валидна шофьорска книжка.

арабски жени
ThinkStock/Getty Images

На разходка без мъже

Амира Абдулгадер има шофьорска книжка. За нея падането на забраните е истински повод да празнува. "Сега мога да пътувам до дома на майка ми. Можем вече и да си правим разходки с кола - само ние двете, без никакви мъже", казва тя.

И още:

Саудитският крал разреши на жените да шофират

Саудитска принцеса стана една от първите жени шофьори в страната (ВИДЕО)

За първи път: Жени на стадиона в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Саудитският крал разреши на жените да шофират

Саудитска Арабия променя имиджа: Жените сядат зад волана

Саудитка осъдена на десет удара с камшик за нарушаване на забраната жени да шофират