Настоящата година е рядкост - повечето изненади в номинациите за наградите Оскар са приятни - разнообразие, изобилно дамско присъствие, но и 2020 година беше необичайна по отношение на ходенето на кино и наградните кампании.

Номинациите за Оскар 2021: Мария Бакалова влиза в битката за златната статуетка

Едва ли за някого е изненада, че в годината, в която хората гледаха повечето филми от диваните си у дома, най-популярната стрийминг платформа Netflix обра внушителните 35 номинации. Въпреки това не липсваха и някои шокиращи моменти при обявяването на претендентите за 93-ите годишни награди на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, предаде Асошиейтед прес.

Режисьорките получиха своята възможност

Двете претендентки за режисьорския приз на гилдията са Клои Чжао за Земя на номади и Емералд Фенъл за Момиче с потенциал
Двете претендентки за режисьорския Оскар са Клои Чжао за „Земя на номади“ и Емералд Фенъл за „Момиче с потенциал“ Gulliver/Getty Images

До миналогодишните награди на киноакадемията едва пет жени бяха номинирани в категорията за най-добър режисьор и никога две в една и съща година. Тази година две дами - Клои Чжао и Емералд Фенъл, пишат история с номинациите си съответно за "Земя на номади" и "Момиче с потенциал".

Изненадата не е породена от качествата им, а от факта, че жените зад камера по традиция са пренебрегвани от киноакадемията. В тази насока все още има място за напредък. Досега за режисьорския приз никога не е била номинирана афроамериканка.

Тази година подобен шанс имаше актрисата Реджина Кинг с режисьорския си дебют "Една нощ в Маями", но в крайна сметка тя не попадна в надпреварата.

Само една жена в историята на Оскарите е печелила приза за най-добър режисьор - Катрин Бигълоу за "Войната е опиат" (2009). На 25 април, когато ще бъдат раздадени наградите на киноакадемията, има шанс тази статистика да се удвои.

Понякога фенската треска дава резултат

И вие си помислихте, че сте единствените, които харесват Мария Бакалова и Пол Рейси?

"Без звуци в живота" се превърна в нещо като историята на Пепеляшка тази година. Колкото и ласкави отзиви да получаваше филмът, наблюдателите и феновете изглежда се бяха примирили с факта, че забележителното изпълнение на Рейси ще бъде пренебрегнато, когато настъпи моментът за обявяването на номинациите за Оскар.

Същата е ситуацията на Мария Бакалова в "Борат 2", която в началото изглеждаше нестандартна за поддържаща номинация. Хората, които имат право на глас за Оскарите, също имат очи, а често и вкус.

Кой изпълнява главната роля в "Юда и черният месия"?

Изглежда нито Юда, нито Черният месия е главното действащо лице в продукцията на "Уорнър брадърс", след като и Даниел Калуя, и Лакийт Станфийлд получиха номинации в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля.

Калуя се превъплъщава в образа на Фред Хамптън - лидера на "Черните пантери" в Чикаго, а Станфийлд - в образа на внедрен в организацията информатор на ФБР, във филма на Шака Кинг, който дебютира на тазгодишния фестивал "Сънданс".

Номинации за Златна малинка и Оскар

Не е рядкост претендентите за Оскар да получават номинации и за Златна малинка (спомнете си за Сандра Бълок за "Сляпата страна" и "Всичко за Стив" (2009)), но рядко се случва те да са за едно и също изпълнение.

Тази година "честта" се пада на Глен Клоуз за ролята ѝ в "Елегия Хилбили" на режисьора Рон Хауърд. Филмът на Netflix беше охулен от критиците, но Клоуз сякаш излезе относително "чиста" от ситуацията. 73-годишната актриса никога не е печелила Оскар, въпреки че има зад гърба си осем номинации.

Номинираха Мария Бакалова и адвоката на Тръмп за антинаградите „Златна малинка“

Мария Бакалова, която е съперничка на Глен Клоуз за Оскар в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля, също има номинация и за Златна малинка (само че в категорията най-лоша екранна комбинация с Руди Джулиани).

Том Ханкс не "улучи"

Къде сбърка Том Ханкс? Актьорът поднесе едно от най-добрите си изпълнения от години в уестърн одисеята "Новини от света" на Пол Грийнграс.

Във филма той се превъплъщава в образа на ветеран от Американската гражданска война, заел се със задачата да отведе германско момиче, отгледано от индианци, при далечните му роднини.

Том Ханкс е един от най-номинираните актьори (с шест номинации досега) и е сред малцината, печелили Оскар в две последователни години с ролите си във "Филаделфия" (1993) и "Форест Гъмп" (1994).

Ако тази година Том Ханкс, който беше номиниран миналата година, отново беше намерил място сред претендентите, той трябваше да измести Риз Ахмед, Чадуик Боузман, Антъни Хопкинс, Гали Олдман или Стивън Юн. Никой от тях обаче не заслужава да бъде изместен. Може би просто това е една по-трудна година за Ханкс.

Вдигнете чаша с "Още по едно"

Датският режисьор Томас Винтерберг успя да се "докопа" до една от лелеяните режисьорски номинации с филма си "Още по едно", в който четирима приятели се впускат в социален експеримент, за да видят какъв ще бъде животът им, ако постоянно са "леко опиянени".

Филмът с Мадс Микелсен в главната роля получи ласкави отзиви от критиката, но изглеждаше твърде "отдалечен" от основните категории на Оскарите. Освен режисьорска номинация, "Още по едно" попадна сред претендентите за най-добър международен филм.

Къде е "Петима от една кръв"?

Вероятно Netflix тази година разполага с твърде много претенденти или може би се появи на екран твърде рано през 2020 г., но филмът "Петима от една кръв" на Спайк Лий, неоправдано и неясно защо, се изгуби при "раздаването на картите".

Въпреки благоприятните отзиви, драмата за чернокожи ветерани от войната във Виетнам беше напълно пренебрегната на наградите Златен глобус и получи само една номинация за Оскар - за Терънс Бланчард в категорията за оригинална музика.

Изпълнителят на главната роля Делрой Линдо също необяснимо беше пренебрегнат в номинациите на актьорската гилдия, както за Златен глобус и за награда на киноакадемията.

Грами и номинация за Оскар за H.E.R.

H.E.R.
H.E.R. БТА

Броени часове след като триумфира в категорията за песен на годината на наградите Грами заедно със съавторите на протестния химн "I Can't Breathe" Тиара Томас и ДиМайл, певицата Габриела Уилсън, известна с прякора H.E.R., получи номинация за Оскар за парчето "Fight for You" от "Юда и черният месия".

Netflix поведе оскаровия парад на стрийминг платформите с 35 номинации срещу 24 миналата година, от които успя да спечели само две отличия. Най-популярната стрийминг платформа все още не е триумфирала във водещата категория за най-добър филм.

Тази година Netflix има шанс за Оскар за най-добър филм с "Манк", който получи най-много номинации - 10 на брой, "Ма Рейни: Майката на блуса" и "Процесът срещу Чикаго 7".

Ройтерс отбелязва, че тази година рекорден брой жени - 76, са номинирани за Оскар. Единадесет актьори, сред които българката Мария Бакалова, са с първа номинация за наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.
БТА