Мария Бакалова стана първата българка, номинирана за Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля
Мария Бакалова стана първата българка, номинирана за Оскар в категорията най-добра актриса в поддържаща роля.

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука номинира Бакалова за изпълнението ѝ в "Борат 2" (Borat Subsequent Moviefilm), където актрисата играе ролята на Тутар - дъщерята на Борат.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borat (@boratsagdiyev)

За златната статуетка българката ще се съревновава с Глен Клоуз за "Елегия Хилбили" (Hillbilly Elegy), Оливия Коулман за "Бащата" (The Father), Аманда Сайфред за "Манк" (Mank) и Юн Ю-джун  за "Минари" (Minari).

Пълен списък на номинираните за Оскар вижте тук

"Благодаря на академията за тази историческа чест! Наистина не мога да повярвам - да чуя името си в компанията на тези забележителни жени и техните спиращи дъха изпълнения, за мен е сбъдната мечта! Това е изключителен момент за мен и изкуството в България. Благодаря на Саша Барън Коен и моето "Борат" семейство за смелостта да дадат възможност за изява на източноевропейски артист. Поздравления и за номинацията на "Борат 2" за адаптиран сценарий", написа в Instagram Мария Бакалова след обявяването на претендентите за Оскар.. 

Мария Бакалова: Българските думи ме правят най-щастлива, аз съм и винаги ще бъда българче (ВИДЕО)

За ролята на Тутар Мария Бакалова беше отличена с награда "Изборът на критиците" за най-добра актриса в поддържаща роля. Експерти отбелязват, че последните 13 носители на "Изборът на критиците" са спечелили и награди Оскар в съответните категории.

Мария Бакалова грабна „Изборът на критиците“ за ролята на Тутар в „Борат 2“
 
Наградите Оскар на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 93-ти път на 25 април 2021 година, близо два месеца след обичайната дата - отсрочка, наложена заради коронавирусната пандемия.