Интернет – виртуално с бойно поле за изборите в Русия
Интернет – виртуално с бойно поле за изборите в Русия / netinfo

Делфин Тувно от Франс прес

След затварянето на аудиовизуалното пространство от руските власти опозиционери и привърженици на президента Владимир Путин влязоха в сблъсъци по сайтове и блогове в интернет, който се превърна във виртуално бойно поле по време на протеклата вяло предизборна кампания.

Къде другаде, ако не в "мрежата", може да видите снимки на млади опозиционери, "принасящи се в жертва" пред Кремъл? Или клипът на реге група от Владивосток, която си прави шега с "плана Путин", възхваляван от властта с наближаването на парламентарните избори на 2 декември?

"Интернет е нашият последен бастион, последното място за свободно общуване", обяснява Иля Яшин, ръководител на младежката организация на реформаторската партия "Яблоко", организатор на "саможертвата" пред Кремъл (между другото наужким), разпространена на много популярния в Русия сайт за блогове Livejournal.

С наближаването на изборите младежките движения на класически опозиционни партии като "Яблоко" или Съюза на десните сили (СДС) отдават все по-голямо и по-голямо внимание на това пространство.

"И личните блогове са много политизирани, особено на Livejournal", изразява задоволството си Яшин. Бие на очи блогът на Мария Гайдар - кандидатка на СДС за изборите.

На него се редуват клипове, подиграващи се например с последния конгрес на управляващата партия "Единна Русия", с архивни черно-бели кадри от манифестации от съветско време, вмъкнати между кадрите от конгреса.

"В нашата страна има промени", казва в края на клипа Мария Гайдар, като иронизира обещанията на управляващата партия за стабилност.

"Свободата на съвества е задушена, политическото пространство е монополизирано от управляващата партия", допълва тя във филмчето, заснето на брега на Москва река срещу Кремъл.

Интернет също така е използван от опозицията за отправяне на призиви за демонстрации, като например за "маршовете на несъгласието" през уикенда в Москва и Санкт Петербург. Чрез световната мрежа опозиционерите разказват за изземването на техни агитационни брошури и за препятствията, издигани от властите пред исканията им за предоставяне на зали за срещи.

Властите разбират добре опасността от изместването на политическата борба в интернет – пространство, което се опитват да окупират, за да привлекат руските интернавти, в огромната си част млади жители на градовете, които почти не гледат телевизия.

Така се увеличи многократно броят на сайтовете в подкрепа на Путин като Russia.ru или zaputina.ru, и двата администрирани от Константин Риков - млад специалист по интернет, присъединил се към редиците на "Единна Русия".

Иля Яшин съобщи миналия вторник, че е подал жалба в Централната избирателна комисия срещу zaputina.ru, който разпространява клип в подкрепа на Путин, без да споменава, че той е финансиран от управляващата партия - нещо, което е забранено от избирателното законодателство. Риков не пожела да отговори на въпросите на Франс прес.

На неговия сайт zaputina.ru, създаден за съвсем новото движение "За Путин", клип, озаглавен "Приключенията на Владимир Путин", показва президента като герой, гол до кръста по време на риболовно парти в Далечния изток или как сервира чай.

Сайтът също така дава възможност човек да отговори онлайн, че е "за Путин" или да добави снимката си до фотографиите на анонимните привърженици на президента.

Сайтът е модерен, като позволява бърз ъплоуд (качване) и слушане на музика. Фонът обаче е изненадващ - реклама на сайт за любовни запознанства е поместена до интервю с председателя на Централната избирателна комисия.

Иля Яшин казва, че не се страхува от опитите на властите да окупират интернет - "бастиона" на опозицията.

"Във всеки случай малцина хора имат достъп до интернет днес в Русия и блоговете все още не позволяват да бъде формирано алтернативно обществено мнение на национално равнище" спрямо телевизията, признава Яшин.

Според едно проучване на близкия до властите институт за проучване на общественото мнение ФОМ, реализирано през лятото, достъп до интернет имат 24 на сто от руснаците. /БТА/