/ ThinkStock/Getty Images
За Грета Тунберг и движението "Петъци за бъдещето" тя научава от интернет. И е разочарована, че никой в Китай не се включва в него. Хъуей О е първата китайска ученичка, решила да издигне глас в защита на климата.

Тя е първата ученичка, която излиза на климатичната барикада в Китай: 16-годишната Хъуей О от южния град Гуилин иска да обърне внимание на темата за климатичните промени по оригинален начин: като засажда дръвчета. "В Китай е необходим голям кураж, за да участваш в протести. Но засаждането на дръвчета е нещо, в което всеки може да се включи", казва младата екоактивистка за Deutsche Welle.

Китай е най-големият в света производител на парникови газове. В страната редовно избухват скандали заради замърсяването на земя, реки и езера. А китайските градове са печално известни с лошия си въздух. И докато по света милиони млади хора демонстрират в защита на природата, в Китай е подозрително тихо и спокойно.

Хъуей научила за движението "Петъци за бъдещето" и неговата основателка Грета Тунберг от интернет. Още когато била на 15-години, тя започнала да си задава тревожни въпроси за климата. В градската библиотеки попаднала на брой на американското списание "Нейшънъл джиографик" и на една статия за последиците от замърсяването на моретата и океаните с пластмасови отпадъци. "Тогава много се уплаших", спомня си момичето. И добавя, че оттогава насам чете всичко, което може да открие по темата за опазването на климата.

Грета Тунберг: Как смеете!? (ВИДЕО)

"За да спасим климата"

"Много се разочаровах, че никой в Китай не се включва в движението "Петъци за бъдещето", споделя Хъуей. Ето защо тя решила да стане първата ученичка в страната, която издига глас в защита на климата. Два месеца по-късно постнала в Туитър своя снимка пред сградата на местната управа на Гуилин със саморъчно направен плакат с послание към нейните съученици: "Нуждаем се от вас". Цели 7 дни тя останала пред градската управа, преди полицията да я прибере.

глобално затопляне
ThinkStock/Getty Images

Протестите срещу замърсяването не са чак толкова рядко явление в Китай. През юли 2019 година хиляди жители на централния град Ухан се включиха в демонстрации срещу плановете за изграждане на инсталация за изгаряне на боклука. Тогава се стигна и до сблъсъци с полицията, а по-късно градските власти обявиха, че се отказват от плановете си. Година по-рано и в източния китайски град Лонгтоу протести спряха изграждането на петролна рафинерия. Подобни протести имаше също в югозападния град Кунмин, както и в едно от предградията на Шанхай.

Земята се загрява много бързо

Но тези протести винаги са били свързани с конкретен проект, отхвърлян от местните жители заради опасения, че е вреден за здравето на хората. А в условията на репресивния управленски апарат призивите за смяна на политическия курс са деликатна тема в Китай.

В полицейското управление обяснили на Хъуей, че нейният протест е незаконен. Предупредили родителите ѝ, че ако тя продължи да протестира, ще има сериозни последици. Оттогава Хъуей вече не излиза пред сградата на местната управа. "Не съм достатъчно смела", казва тя по този повод за себе си. Но съвсем не смята да се отказва. Вкъщи по този въпрос често се стига до разправии. Родителите на момичето споделят нейната тревога за климата, дори вече се изхранват вегански и избягват използването на найлонови торбички и пътуването със самолет. Но не са съгласни Хъуей да не ходи на училище. В Китай успехът и оценките от изпитите са изключително важни за по-нататъшните стъпки в живота. Момичето обаче отговаря на критиките така: "Тази криза представлява най-голямата заплаха за човечеството. Всеки един от нас трябва да прави всичко възможно, за да спасим климата".

Арнолд Шварценегер и Грета Тунберг: Признайте истината за климата

Дръвчета за бъдещето

Със свой приятел Хъуей подготвя засаждането на 6 дръвчета на парцел земя, собственост на неин роднина. Около Гуилин, известен със своите стръмни карстови планини, почти няма незастроени площи вече. Местният земеделски стопанин Танг Сяоди обаче е решен да подкрепи двамата млади екоактивисти: "Свидетели сме на драстична промяна на годишните сезони. Ако преди първите студове настъпваха през септември, сега е топло чак до края на октомври и дори през ноември", казва възрастният човек.

Природата – на прага на смъртта (СНИМКИ)

Двеста дръвчета е засадила Хъуей през последните няколко седмици. И докато в интернет-пространството в Китай, където често се чуват антизападни гласове, гледат с насмешка на протестните акции на движението "Петъци за бъдещето", проявите на Хъуей срещат одобрение. "Докато китайските ученици засаждат дръвчета, в чужбина само си говорят", написа по този повод един китайски потребител в интернет.
Deutsche Welle