Грета Тунберг
Грета Тунберг / Gulliver/Getty Images
Емоционалното слово на Грета Тунберг пред срещата на върха за климата за секунди обиколи целия свят. Deutsche Welle разказва:

Грета Тунберг нападна остро световните лидери в речта си пред срещата на високо равнище за климата в Ню Йорк. „Вие искате от нас, младите, да се надяваме. Как смеете!?"  – възкликна силно развълнуваната 16-годишна шведска активистка. „Вие откраднахте моите мечти и моето детство със своите празни думи. И аз все пак съм една от щастливците. Хора страдат, хора умират, цялата екосиестема колабира. (…) А вие говорите само за пари и ни разказвате приказки за икономическия растеж“, продължи Грета Тунберг, видимо едвам сдържайки сълзите си.

На срещата, която се провежда по покана на Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, участват близо 60 световни лидера. В навечерието ѝ Гутериш каза, че сега трябва да се премине от думи към дела, за да се предотврати климатичната катастрофа.

Видеото с речта на Грета Тунберг светкавично се разпространи в интернет и предизвиква бурни реакции по цял свят.
 
Тя се е срещала с папата, била е в Европарламента, на форума в Давос, на голямо киносъбитие в Берлин. 16-годишната Грета Тунберг, момичето с големите очи и дебелата плитка, което поради дребничкия си ръст все още прилича на дете, успя да мобилизира милиони в борбата си за спасяване на Земята. Нейната "ученическа стачка", протестът ѝ срещу безразличието на политиката, напипа болното място на съвременните западни общества. А "Петъците за бъдещето" ("Fridays for future") се превърнаха в мощен политически фактор.

И още:

Природата – на прага на смъртта (СНИМКИ)


Ученичка пристигна в Давос с влак, отправя еко послание

Ученици в над 100 страни излязоха на стачка в защита на климата

Арнолд Шварценегер и Грета Тунберг: Признайте истината за климата

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Deutsche Welle