Ебола: Портрет на вирус убиец
Ебола: Портрет на вирус убиец / БГНЕС

Вирусът Ебола е причинил над 11 000 смъртни случая за две години и породи страхове в целия свят. Днес Световната здравна организация (СЗО) трябва да оповести края на епидемията от ебола в Западна Африка, предаде Франс прес.

Тръгнала от южната част на Гвинея през декември 2013 г., епидемията от ебола е убила 11 315 души при 28 637 случая на заболяването, според данни на СЗО. Над 99 на сто от жертвите са концентрирани в три съседни страни - Гвинея (над 2500 смъртни случая), Сиера Леоне (над 3900 умрели) и Либерия (над 4800 смъртни случая).

Русия е регистрирала лекарство срещу ебола

Погледнато в исторически план, вирусът Ебола се появява първо в Централна Африка. Този вирус от семейство Filoviridae е кръстен на река в северната част на ДР Конго (бивш Заир), където е идентифициран за пръв път през 1976 г.

Оттогава са регистрирани 5 вида на вируса Ебола - Заир, Судан, Бундибугио, Рестън и Тайска гора. Вирусът, който е в основата на епидемията в Западна Африка, е от вида Заир.

Откриха ахилесовата пета на вируса Ебола

Вирусът се среща у плодоядните прилепи, които са смятани за негов естествен гостоприемник, но не развиват болестта. Други бозайници, като маймуни, антилопи и таралежи, могат също да пренасят болестта и да я предадат на хора.

При епидемия болестта се предава между хора чрез пряк и тесен контакт. Здрав човек се заразява чрез "телесни течности" - кръв, повръщано, фекалии, от болен.

За разлика от грипните заболявания този вирус не може да се предава по въздуха. Вирусът Ебола е по-малко заразен в сравнение с редица други вирусни заболявания, но е опасен, тъй като много от предизвиканите от него случаи на заразяване са с летален изход. Според данни на СЗО средно половината от заразените с вируса хора намират смъртта си.

СЗО одобри бърз тест за ебола

След инкубационен период между 2 и 21 дни (средно около 5 дни), вирусът Ебола се проявява чрез внезапна треска, намаляване на физическите сили, мускулни и ставни болки, главоболие, болки в гърлото. Този стадий често е последван от повръщане, диария, обриви, бъбречна и чернодробна недостатъчност. В някои случаи се наблюдават вътрешни или външни кръвоизливи.

Превантивните мерки срещу болестта включват редовно миене на ръцете и следене на първите й симптоми, по-специално тези на треската. Препоръчително е да не се доближават засегнати от болестта хора, а лекуващите да носят ръкавици и маски на лицата си.

СЗО призна, че реакцията след епидемията от ебола закъсняла

Най-често наблюдаваните последствия от заболяването сред онези, които са го преболедували, са артрит, възпаление на очите, проблеми със зрението и слуха.
По време на епидемията в Западна Африка бяха изпробвани редица експериментални терапии и ваксини. Сред въпросните терапии са тези с антивирусното лекарство фавипиравир (Avigan), създадено от филиал на японската компания "ФуджиФилм", и с коктейла от три моноклонални антитела ZMapp, който е плод на американско-канадско сътрудничество. Комбинацията от противомаларийните лекарства артесунат и амодиаквин позволи значително да се намали смъртността, сочат резултатите от изследване в център за лечение на "Лекари без граници" в Либерия.

Заразен с ебола италиански лекар оздравя след експериментално лечение

Големи надежди се възлагат и на ваксините. Вчера бе оповестено, че в Русия са разработени две ваксини срещу ебола, превъзхождащи по своите характеристики световните аналози, като едната от тях е подходяща за пациенти с имунодефицит. Ваксината VSV-EBOV, разработена от канадски и американски учени и тествана върху над 4000 души в Гвинея, показа 100-процентна ефикасност, според резултатите от изследване, публикувани през юли м.г.

Източник: БТА