СЗО одобри бърз тест за ебола
СЗО одобри бърз тест за ебола / снимка: БГНЕС

Световната здравна организация одобри първия бърз тест за ебола, който може да помогне при спирането на епидемията в Западна Африка, която вече уби около 10 000 души.

Тестът, разработен от американската компания "Corgenix Medical Corp" не е толкова точен като стандартните тестове, но е много лесно да се направи, не е необходимо електричество и резултатите излизат за 15 минути, заяви говорителят на СЗО, Тарик Яшаревич.

Кравите са източник на лек срещу ебола

"Става дума за първия бърз тест. Той определено представлява повратна точка", обясни той и допълни, че организацията "Лекари без граници" вече е проявила интерес.

Стандартните лабораторни тестове отнемат между 12 и 24 часа, докато този на американската компания "Corgenix Medical Corp" може бързо да открие пациентите, които трябва да бъдат изолирани. Тестът от капка кръв може точно да идентифицира около 92% от заразените пациенти.

Заразен с ебола оздравя след експериментално лечение

"Не става дума за съвършен тест, но това е бърз и наистина не е лош тест", заяви Робин Муран, представителка на отдела на СЗО за основни лекарства и медицински продукти.

Имайки предвид, че има вероятност за грешка, ако тестът даде позитивен резултат, трябва да се проведат и стандартните лабораторни тестове.

Източник: БГНЕС