Кравите са източник на лек срещу ебола
Кравите са източник на лек срещу ебола / снимка: Guliver/Getty Images

Американски изследователи установили, че от кравите може да се извлече цяра срещу заразата. 50 крави са били генетично модифицирани от учени от SAB Biotherapeutics. Те добавили към животните ДНК на човек, пише „Ню Йорк дейли нюз”.

Благодарение на извършените операции животните изработили антитела срещу ебола. Тяхната плазма, присадена към човека, може да донесе излекуване от ебола - поне на теория е така. Аналогични свойства може да притежава плазмата на хора, преживели треска, защото тяхната кръв също съдържа антитела. Ще се отнася до кравите, то след присаждането те трябва да произвеждат антитела в огромни количества. И това ще даде достатъчно материал за лекарства.

Всеки месец учените могат да събират от 30 до 60 литра плазма. Това са някъде 500-1000 дози от препарата от едно животно.

Първоначално компанията е работила с Американския военно-медицински изследователски институт за инфекциозни болести върху методите за борба с хантавирусите. Но е превключила на ебола заради продължаващата в Африка епидемия.

Източник: БГНЕС