Наречен от Джо Байдън "убиец", който ще трябва "да си плати" за намесата в изборите в САЩ, Владимир Путин има много изменчиви отношения с петимата президенти на САЩ, управлявали от идването му на власт в края на 1999 г.

Бил Клинтън: бремето на Косово

Бил Клинтън
Gulliver/Getty Images

Между Борис Елцин и американския му колега Бил Клинтън отношенията са сърдечни и само леко помрачени от плановете за разширяване на НАТО на изток. Но войната в Косово разваля "медения месец" след Студената война.

Още при подаването на оставка на Елцин на 31 декември 1999 г. Вашингтон вече гледа с подозрение към избрания му приемник Владимир Путин. Той е "много твърд (...), много решителен човек на действието", казва на 2 януари шефката на дипломацията на САЩ Мадлин Олбрайт. "Ще трябва много внимателно да следим действията му".

На първата среща на върха между Путин и Клинтън през юни 2000 г. американецът обаче публично изказва възхвала по адрес на руския си колега, който по думите му е способен да изгради една "благоденстваща и силна Русия, като същевременно защитава свободите и правовата държава".

Джордж Буш: от дружески отношения към недоверие

Джордж Буш
Gulliver/Getty Images

След първата им среща на 16 юни 2001 г. Джордж Буш казва, че погледнал руския президент в очите. "Можах да видя душата му, душа на човек, който е дълбоко предан на страната си. Смятам го за забележителен управник", казва той.

След атентатите от 11 септември 2001 г. Владимир Путин, който започва втората война в Чечения, незабавно изказва на президента Буш солидарността си във "войната срещу тероризма".

Това безоблачно начало не трае дълго: още през декември 2001 г. Вашингтон се изтегля от Договора за противоракетна отбрана от 1972 г., за да създаде предизвикалия недоволството на Москва противоракетен щит в Източна Европа. През 2003 г. Москва осъжда американското нахлуване в Ирак, а година по късно критикува влиянието на Вашингтон върху "оранжевата революция" в Украйна.

Барак Обама: неуспешния "рестарт"

Барак Обама
Gulliver/Getty Images

През 2009 г. президентът Обама лансира понятието "рестарт" в тези отношения. Година по-рано Владимир Путин става премиер на протежето си Дмитрий Медведев. Малко преди първата си визита в Русия през юли 2009 г. президентът Обама заявява, че Путин "е стъпил с един крак в стария начин за управляване на нещата и с един крак в новия начин".

"Това, което ме интересува, е да разговарям директно със своя колега президента", каза американецът в Москва.

Въпреки някои първоначални успехи, по-специално подписването на нов договор за ядрено разоръжаване през 2010 г., този опит завършва с неуспех. През август 2013 г. Москва дава политическо убежище на американския беглец Едуард Сноудън. Няколко дни след това Обама анулира среща на върха с президента Путин и изразява съжаление, че има завръщане към "манталитет от времето на Студената война".

Украинската криза от 2014 г. с руското анексиране на Крим и наложените на Москва икономически санкции, последвана от намесата на Русия в Сирия през 2015 г., все още обременяват двустранните отношения.

Доналд Тръмп: призрака на "руската афера"

Доналд Тръмп смята да се насочи към платформа, популярна сред неговите привърженици
Gulliver/Getty Images

Като кандидат-президент Доналд Тръмп обещава да възстанови добри отношения с Русия.

Слез избирането му мандатът му е помрачен от обвинения за руска намеса в изборите. На пресконференция през юли 2018 г. с Владимир Путин той изглежда придава повече тежест на отрицанията на руския си колега, отколкото на изводите на ФБР. "Президентът Путин току-що каза, че не е била Русия. И не виждам защо да е била тя", каза той.

След последвалите бурни реакции, дори от неговия републикански лагер, той заяви, че се изразил неточно.

"Харесвам го Путин, и той ме харесва. Спогаждаме се", казваше той дори през септември 2020 г. на предизборен митинг.
БТА