/ getty images
"Да наричаш президента Владимир Путин "убиец" и да заплашваш, че "ще го накараш да си плати" е атака срещу Русия", заяви председателят на руската Държавна дума (долната камара на парламента) след изказване на американския президент Джо Байдън, предаде Франс прес.

"Това е истерия от безсилие. Путин е наш президент и нападките срещу него са нападки срещу страната ни", написа в акаунта си в мрежата "Телеграм" Вячеслав Володин.

"С тези изявления Байдън оскърби гражданите на нашата страна", допълни Володин, вторият човек в руската президентска администрация от 2011 до 2016 г.

Байдън: Путин ще „плати цена” заради намеса в американските избори

Това е първата реакция на висш руски представител на интервю за американската телевизия Ей Би Си, в което Байдън каза, че смята Путин за убиец и предупреди, че той ще си понесе последствията за това.

Байдън даде интервю след доклад на американското разузнаване, подкрепящ отдавнашните твърдения, че Путин стои зад намеса на Русия в американските избори - обвинения, определяни от Москва като безпочвени.

Наред с това пред телевизията Байдън отбеляза, че има места, където е във взаимен интерес двете страни да работят заедно, като подновяването на ядреното споразумение СТАРТ.

Байдън каза, че познава относително добре Путин и не смята, че руският лидер има душа. Запитан дали смята Путин за убиец, Байдън отговори: "Да", а на въпрос какви ще са споменатите от него последствия, отвърна: "Скоро ще видите".
БТА