Руският президент Владимир Путин отговори на изявленията на американския му колега Джо Байдън по негов адрес с пожелания за здраве, предаде ТАСС.

В интервю за телевизия Ей Би Си Байдън каза, че руските власти ще трябва "да си платят" за това, че както твърдят, Русия се е опитвала да се меси в американските избори, и отговори с "Да" на въпроса дали смята Путин за "убиец".

Байдън: Путин ще „плати цена” заради намеса в американските избори

"Що се касае до изявленията на моя американски колега. Какво бих му отговорил? Бих му казал: "Бъдете здрави!". Желая му здраве!", каза руският лидер и отбеляза, че го казва "без ирония, без шеги".

"В историята на всеки народ, на всяка държава има много тежки, драматични и кървави събития", отбеляза Путин. "Но когато оценяваме други хора или когато оценяваме дори други държави, други народи, ние винаги сякаш се гледаме в огледалото, винаги виждаме там себе си, защото винаги пренасяме върху другия това, с което ние самите дишаме, което сме по същество".

След това Путин каза, че си спомня как като деца, когато са спорели в двора, са си казвали: "Който си го вика, на себе си го вика". Според него "това не е случайно, това не е просто детска поговорка и шега", а фраза, която има "много дълбок и дори психологически смисъл". "Винаги виждаме в другия човек свои собствени качества и мислим, че той е същият като нас, и от това се ръководим, когато оценяваме действията му и изобщо даваме оценка", подчерта Путин.

Руският лидер посочи атомните бомбардировки на САЩ над Япония през Втората световна война, изтребването на индианските племена, робството и каза, че това тежко наследство тежи на Съединените щати, предаде Асошиейтед прес. Иначе откъде би се появило движението "Животът на чернокожите има значение", добави Путин.

На 17 март Джо Байдън заяви, че Владимир Путин ще понесе последици за това, че е ръководил усилия за повлияване върху президентските избори в САЩ през 2020 г. в полза на Доналд Тръмп, и това ще стане скоро. Отговорът на Русия не закъсня и председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин каза, че "да наричаш президента Владимир Путин "убиец" и да заплашваш, че "ще го накараш да си плати" е атака срещу Русия".

ЕК: Путин носи крайната отговорност за действията на руската държава

Междувременно говорител на Европейската комисия обяви, че Путин, като президент на Русия, носи крайната отговорност за действията на руската държава. За съжаление има дълъг списък на успешни и провалени опити за убийство срещу независими и критични фигури в Русия, включително политици и журналисти, отбеляза говорителят. Много от тези случаи не са разследвани и остават без последици, добави той.
БТА