/ ThinkStock/Getty Images
Благият старец с бяла брада и червена мантия е любимец на децата, защото раздава коледните подаръци. Но тази година в много региони на Германия няма да има посещения на Дядо Коледа. Причините са необикновени.

По принцип Дядо Коледа трябва да пристигне на шейна, теглена от елени. Но в ново време той обикновено пристига с кола или дори с обществения транспорт. Ако изобщо пристигне! Тази година в някои региони на Германия няма да има посещения от Дядо Коледа. Освен ако някой член от семейството не реши да изиграе неговата роля. "Извънредна ситуация! Саксония може да остане без Дядовци Коледа", пише вестник „Дрезднер Моргенпост“. „Мителдойче цайтуг“ добавя: "Вълнения по повод Дядо Коледа!“

Търсенето на Дядовци Коледа надвишава предлагането

За какво става дума? Защо в Германия не достигат белобрадите старци в червени мантии и червени шапки, които носят подаръци на децата в коледната нощ? Досега всеки можеше да си поръча Дядо Коледа срещу сума от 30 до 70 евро в специализираните фирми, на трудовата борса или в Дружеството за подпомагане на студентите /DSW/, което предлага допълнителна работа на студенти и дори им предоставя одеждите, необходими за въпросната мисия.

Дядо Коледа вече отговаря на писмата с поръчки

"Днешните младежи нямат никакво желание да работят в празнични дни", казва Вили Дамен, собственик на агенция в град Целе, която наред с останалите си дейности предлага и  услугата „осигуряване на Дядо Коледа“. Търсенето обаче значително надвишава предлагането. Вили Дамен твърди, че по Коледа би могъл спокойно да наеме на работа още поне 30-40 души и то за участие във фирмени тържества, където заплащането е значително по-високо, отколкото при посещения на частни лица. Но желаещи да бъдат Дядо Коледа просто не се намирали.

Дядо Коледа в двореца Кенсингтън
Gulliver/Getty Images

Няма желаещи

Независимо от факта, че ако посетят няколко жилища, достолепните старци могат да си докарат само за една вечер близо 500 евро. Ако пък умеят да свирят на китара и да пеят – хонорарът е още по-висок. Във всеки случай това обещава на своите студенти Яна Юдиш от берлинския филиал на DSW.  Желаещите обаче били толкова малко, че тази година дружеството се отказало да посредничи в търсенето на Дядо Коледа: "Ние разгледахме няколко сайта в интернет, предлагащи работа. И всички те търсят Дядо Коледа“.

Дядо Коледа търси елфи (ВИДЕО)

При това частните агенции плащат повече, отколкото трудовата борса, която ангажира безработни. Но дори и те не се натискат за тази роля. На пръв поглед няма нищо сложно в нея - преминаваш кратка подготовка, обличаш червената мантия, слагаш шапката и брадата, а после разговаряш 5-10 минути с детето и му връчваш купения от родителите подарък. Ако на семейството му хареса как си изиграл тази роля, получаваш и щедър бакшиш извън договорената сума. Но не би. Затова вестник "Берлинер цайтунг" публикува отчаян призив: "Спешно се търсят Дядовци Коледа!“

И още:

Британска изследователка обясни как Дядо Коледа пътува по света


Кой е Дядо Коледа?

Разкриха колко струва къщата на Дядо Коледа на Северния полюс

Ето как Дядо Коледа се сдоби с червено наметало през 1931 г.