ОССЕ изпраща стандартна мисия от наблюдатели за изборите у нас
ОССЕ изпраща стандартна мисия от наблюдатели за изборите у нас / снимка: sxc.hu

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще изпрати 22 дългосрочни и 220 краткосрочни наблюдатели на предстоящите на 12 май парламентарни избори, съобщиха от Министерството на външните работи.

В съответствие с последните изменения в Изборния кодекс, направени предвид препоръките на ОССЕ, наблюдателите имат право на достъп до всички етапи на изборния процес и възможност да присъстват на заседанията на избирателните комисии. Наблюдателите също така могат да получат копия на резултатите от протоколите на избирателните секции.

Представители на ОССЕ са били в България между 18 и 20 март, като са се срещнали с представители на властите, изборната администрация, партиите, медиите и гражданското общество, за да преценят нуждата от изпращането на мисия за изборите.

След разговорите те са преценили, че в България трябва да пристигне стандартна мисия за наблюдение въпреки искането на МВнР и на някои партии за разширена такава. Повечето събеседници на ОССЕ са повдигнали въпроса за прозрачността на медийната собственост и за независимостта на медиите от определено икономическо и политическо влияние.

Според международната организация с промяната на изборния кодекс през февруари 2013 г. са били изпълнени част от препоръките на ОССЕ, като прозрачността на работата на Централната избирателна комисия и правата на наблюдателите да проследят всички етапи на изборния процес.