Всеки министър на Борисов можел да го номинира за Нобелова награда за мир
Всеки министър на Борисов можел да го номинира за Нобелова награда за мир / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Всеки министър на Борисов можел да го номинира за Нобелова награда за мир
28667
Всеки министър на Борисов можел да го номинира за Нобелова награда за мир
  • Всеки министър на Борисов можел да го номинира за Нобелова награда за мир

Нобеловата награда за мир се очаква всяка година, защото е голямо признание за човека или организацията, които я получават. Наградата, заедно с призове в други области на живота, се присъжда от Нобеловия институт в Норвегия, който е създаден от изобретателя Алфред Нобел. Директорът на института - проф. Гейр Люндеста, беше в България, за да изнесе между две лекции. За Дарик той разказа как се определя носителят на Нобеловата награда за мир, защо тя е важна и кой може да номинира Бойко Борисов за нея.

Тази година номинациите за наградата да мир са рекордно много - 237. Това означава ли, че вече е по-лесно тя да бъде спечелена?

Не, по-трудно е от преди. Има все по-голям интерес, ето защо имаме и толкова много номинации. Има толкова много хора, които могат да ги направят. Също и в България има хора, които могат да номинират някого да получи наградата. Тъй като има все повече номинации означава, че става по-трудно да се получи наградата.

Означава ли това, че има все повече хора и организации, които са достойни за наградата?

Като цяло - да. Тази година има рекорден брой. Повечето от тях са добри и хората са свършили добра работа. Опитваме се да разберем колко точно добра работа са свършени. Има някои номинации, които не са съвсем сериозни. Но ние взимаме и тях на сериозно. Например преди години Майкъл Джексън беше номиниран за Нобелова награда за мир. Някои хора може да помислят, че това не е сериозна номинация, но за хората, които са го предложили, това е съвсем сериозно.

Кой може да номинира някого за наградата?

Има две големи категории - който и да е министър от правителство или който и да е парламент, навсякъде по света, както и преподавател в университет по история, философия, социални науки, право - от който и да е университет. Дори в България има стотици хора, които могат да предложат някого. Лесно е да бъдеш номиниран, но е трудно да спечелиш наградата. Аз съм тук отчасти, за да окуража постъпването на повече предложения от България.

Как точно избирате кой да спечели наградата?

Изучаваме всички кандидати, пишем доклади, имаме различни експерти, обсъждаме кандидатурите, докато получим съгласие в комитета. Като цяло не е толкова трудно, но понякога можем да имаме различни виждания не само в комитета, но и когато обявим решението. Например миналата година наградата получи Барак Обама и това предизвика спорове.

Не смятате ли, че точно това намали стойността на наградата, защото много хора бяха против Обама?

Няма нищо лошо в различията. Много от най-успешните решения, ако погледнете от историческа гледна точка, са били най-успешните. Не беше трудно да вземем решението миналата година, защото в завещанието си Нобел иска наградата да получи човек, който през предишни години е допринесъл за мира. Ето защо Обама беше очевидния избор. Виждаме увеличаване на разбирането за този избор, особено след руско-американския договор за стратегическите оръжия.

Може ли някой ден Путин да получи наградата?

Ще видим, ще видим. Не съм сигурен защо точно той трябва да получи наградата, преди това трябва да имаме обосновка, постижения. Не може да бъде изключен, но не виждам причина да му бъде присъдена.

Кой ще бъде победител тази година?

Процесът е в началото си. Бих ви казал, разбира се, но още нищо не е ясно. До първи февруари всяка година събираме кандидатурите, аз ги представям пред комитета, правим списък на допуснатите кандидати - около 30-35 имена, пишем доклади за тях. През април намаляваме броя на десетина, международни експерти оценяват кандидатурите. Най-много време ни отнема обсъждането на първите 5-6-7 кандидати. Годишно имаме по 6-7 срещи, обявяваме решението във втория петък на октомври. Церемонията по награждаването е винаги на 10 декември - датата, на която Алфред Нобел умира 1896 г.

Кой може да номинира българския премиер за наградата?

Премиерът не може да се номинира самият него, но някой друг може да го номинира, който и да било от министрите.