Ще има ли достатъчно пари за здравеопазване в бюджета за 2010 г.?
Ще има ли достатъчно пари за здравеопазване в бюджета за 2010 г.? / снимка: БГНЕС

Интервю с Лъчезар Иванов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, в „Денят" на Дарик:

Кажете в крайна сметка ще има ли достатъчно пари за здравеопазване за догодина по отношение на болничната помощ, ще се режат ли оттам пари, или не?

Започвам с безпрецедентната среща, която беше осъществена от министър-председателя Бойко Борисов в Министерския съвет, на която среща присъстваха всички пациентски организации, присъстваха представители на съсловните организации на лекарския съюз, на зъболекарския съюз, на фармацевтите и съответно на професионалните грижи представителка. Освен това присъстваха и доста, така, представители на медиите, където лично премиерът се ангажира с решаване на проблемите в сектора здравеопазване. Нещо казвам безпрецедентно, защото никога досега в новата история не се е случвало. На тази среща присъстваха също вицепремиерът г-н Симеон Дянков, присъства също така и заместник-министърът по финансите, който отговаря конкретно за финансовата рамка за здравеопазване. На тази среща беше казано, много ясно беше подчертано, че всички български граждани ще бъдат лекувани, ще бъдат лекувани адекватно, ще бъдат лекувани професионално. Що се отнася конкретно за финансите, на тази среща беше договорено, че парите, които са за онкология, ще бъдат увеличени, парите за медикаменти за онкологичноболни ще бъдат увеличени, парите за хемодиализа също. Също така беше подчертано, че в хода на следващата година до шести месец ще се дават пари, където трябва, по преференции и където има необходимост. Това беше заявено от финансовия министър Симеон Дянков. Така че на днешната среща всъщност. . .

Ще има ли достатъчно пари за болниците?

. . .бяха успокоени страстите и духовете за това, че пациенти ще останат нелекувани, пациенти ще останат. . .

Г-н Иванов, един въпрос може ли да ви задам? Да тръгнем от самото начало. Преди около две седмици финансовият министър сравни бюджета с една пица и каза, и каза - пицата е такава и тя е малка. Добре, от кое парче взехте днес на пицата, за да добавите, за да има здравеопазване?

Пицата беше дадена като изобразяваща бюджета или мога да кажа портфейла на държавата. Това е портфейлът на държавата, който имаме и който ние можем да си позволим да разпределим за 2010 г. А тук в случая ние говорим за това, че има финансови механизми, които финансови механизми биха могли да дадат възможност да бъдат прехвърлени пари към сектора именно здравеопазване и по-точно за болнично лечение.

Как, кажете ги, моля ви, кажете за тези механизми.

Ако разрешите, като се договорихме, че в началото на следващата година, към шести месец ще бъдат размразени около 300 милиона от така наречения резерв в Българската национална банка, където има пари на здравната каса. Така че при изричното становище на министър-председателя Бойко Борисов за това, че всеки български гражданин ще бъде лекуван, беше постигнато това споразумение.

И още едно изречение, ако позволите, ще ви кажа следното - че когато има желание и воля за разбирателство, когато има протегнати ръце от всички страни, реформата в здравеопазването, второто нещо, за което се споразумяхме, ще се случи. Така че има политическата воля, има ангажираността на премиера за това, че реформа в здравеопазването ще има и тя ще бъде в полза на всички български граждани.

В този смисъл вие нарекохте днешната среща безпрецедентна, но ми се иска да ви попитам защо тази безпрецедентна среща не се проведе по-рано? Миналата седмица здравният министър Божидар Нанев обяви, че няма да има достатъчно пари за здравеопазване, и тогава всички онези хора от съсловните организации, с които днес се срещнахте, казаха, че това е пълен абсурд. Защо седмица по-късно се оказва, че пари има, и седмица по-късно тази безпрецедентна среща се състои, защо не беше по-рано?

Започвам с безпрецедентната среща, защото за първи път всички се обединяваме около това, че бюджетът на Република България, който ние унаследихме и наследихме 5 милиарда и 600 милиона, акцентирам, дупка в бюджета за 2009 г. Всички ние се обединихме от неизпълнението на бюджет 2009 г. Когато ние нямаме пари, когато ние не сме в смисъл виновни за изпълнението на този бюджет, за тези 100 дни, в които ГЕРБ управлява, ние не можем да попълним по никакъв начин тази дупка. Затова ние се обединихме около това, че с неизпълнението на финансовата рамка за 2009 г. и при тази дупка, която зейна, финансова, ние всички трябва да намерим най-правилното решение, най-правилното разпределение на средствата, за да може здравето на българина да бъде гарантирано.

В това няма спор.

И аз не мога да се съглася с вас, това, което вие казвате, че ето, виждате ли, проблемът е станал и днеска сме. Значи ние всички днес разкрихме каква е финансовата възможност на държавата за здравеопазване. Днеска всички цифри, които бяха прочетени от вицепремиера г-н Дянков, посочиха това, че парите, които има за разпределение като национален вътрешен продукт, са 4.2, тоест, колкото беше и през 2009 г. Само че ние в момента сочим един реалистичен бюджет, един бюджет реалистичен, който, пак повторих, че след 6-ти месец целево ще бъдат давани пари за съответни клонове и дялове от медицината, които примерно се нуждаят от средства.

Убедена съм, че няма български гражданин, който да си мисли, че няма необходимост от още пари за здравеопазване. Може би не ме разбрахте правилно, но имах предвид това, че самият здравен министър миналата седмица нарече бюджета по отношение на здравеопазването бюджет на оцеляването, може би си спомняте тези думи от миналата седмица. Той говореше за бюджет 2010 г.

Да, защото ние унаследихме тези пари. Държавата има един портфейл, който се събира от т. нар. вътрешен национален продукт. Всеки български гражданин, който работи, внася за този национален вътрешен продукт, който продукт, съответно когато се събере, се преразпределя по секторните политики. Ето това мисля, че трябва да бъде ясно на всички и затова днес се търсеха варианти как в различните сфери целево да бъдат удовлетворени финансовите нужди на обществото.

А къде ще бъде най-критично положението? Вие изброихте сферите по отношение на здравеопазването, в които ще могат да се намерят достатъчно пари. За къде няма да могат?

Значи, този израз закъде няма да могат, където и да оставим здравеопазването без пари, то ще бъде проблем на всички. Значи, парите ще бъдат разпределяни според необходимостта и според нуждите на гражданите, т. е. ще имаме една гъвкавост в разпределението на средствата. Ние имаме една рамка, която рамка ние сме длъжни да спазваме като финансова дисциплина, и там, където има необходимост, ще бъдат преливани тези средства.

Логично - там, където има по-малко, ще се взима оттам, където има повече.

Именно. Днес, което, пак казвам, този безпрецедентна среща, защото никога до момента, вие сте журналист и можете да проверите сами, никога премиер, вицепремиер, заместник-министър на финансите, в крайна сметка и аз като заместник-председател на Народното събрание и председател на комисията присъствах, не се е състояла такава откровена среща, не се е състояла такава среща въобще. Защото проблемите на здравеопазването, аз бих искал да поставя и на вашето внимание, когато имаше излишъци в бюджетите, вие знаете колко пари бяха дадени, когато имаше два милиарда и колко милиона бяха излишъци в края на годината, бяха дадени 80 милиона за здравеопазване и те бяха раздадени на политически принцип, за да се. . . така, вие си спомняте, да могат да бъдат погасени сметки в, примерно, първата, за която се сещам, за "Свети Георги" и за болници, където бяха директорите на политически принцип назначавани, 80 милиона бяха дадени. Всички останали пари бяха разпределени, вие знаете как, как бяха изхарчени. Тогава никой не говореше за реформи в здравеопазването, никой не говореше за това, че здравеопазването ни е болно. И тогава премиерът г-н Сергей Станишев не събра хората, за да могат да видят как да направят реформата, как да стане по-качествена медицинската услуга и как ние да се чувстваме европейци в Европейския съюз, а не да се чувстваме изгонени на опашката на Европейския съюз и да се чувстваме втора ръка европейци.

А има ли нещо общо между днешното ви решение за бюджета за здравеопазване и евентуалното увеличаване на здравната вноска от 8 на 10 процента?

Веднага бих искал да кажа, че в момента разглеждаме бюджет 2010 година. Никъде в бюджет 2010 година не разглеждаме увеличаване на вноската. Вноската е 8 процента и нещо, което трябва да чуят всички ваши слушатели, че тези 8 процента изцяло ще отиват за здравеопазване. Няма да бъдат отделяни два процента и да отиват към резерва на БНБ, а ще отиват изцяло за тяхното здраве.
А по отношение на предложението на министъра от 2011-та да се увеличи здравната вноска от 8 на 10 процента, той каза тази новина в медиите, но не обясни защо се налага това и всъщност къде ще отиват допълнителните. . .

Сега ще ви кажа още няколко новини, които още не са излезли в медиите. Една от новините е, че лично премиерът се ангажира всеки месец да прави тази кръгла маса, която направихме ние, този формат, за да може да бъде информиран за стъпките, които се предприемат. И още на 5 декември ще се състои. . . на 1 декември ще се състои първата среща за бъдещите реформи, които предлага Политическа партия ГЕРБ и правителството на всички заинтересовани страни в здравеопазването. Следващата среща, която назначи премиерът, ще бъде на 14 януари, където ще бъдат дадени съответно критериите, ще бъдат дадени стандартите за лечебните заведения. Февруари месец назначи още една среща, т.е. декември, януари и февруари премиерът ще следи в ход, ще следи какво и как се случва в здравеопазването и какви са предложенията. И днес, което също беше много важно, решенията ще бъдат взимани с консенсус и решенията, които се взимат, това няма да бъдат решения на Политическа партия ГЕРБ, това ще бъдат решения за дългосрочното развитие на здравеопазването в България. И тъй като здравеопазването няма цвят, здравеопазването е за всички български граждани, затова съответно и решенията, които се взимат, ще бъдат взети с всички страни - участници в процеса на реформа в здравеопазването.

Това е чудесно. Г-н Иванов, понеже не ми отговорихте за здравната вноска, ще гласувате ли едно подобно предложение във вашата комисия от 8 на 10 процента? Това също е нещо, което, убедена съм, вълнува нашите слушатели, и знаете ли къде ще се използват тези допълнителни средства, които ще дойдат от по-високата здравна осигуровка на българите?

Аз бих могъл веднага да ви отговоря, че точно затова на 1 декември се събираме, за да представим предложения за реформа в здравеопазването, предложения за реформа в здравеопазването, която реформа ще започне. . .

Тази реформа включва ли увеличаване на здравната вноска?

Ще ви отговоря конкретно. Има, така да се каже, въвеждащи изречения. Става въпрос за това, че там ще се вземе решение, когато ние седнем на масата и дебатираме дали вноската през 2011 г., забележете - 2011 г., ще бъде увеличена. Аз знам, че вие очаквате да кажем да. Значи, първо в комисията, за да се разгледа един документ. . .

Ще трябва да го обсъдите.

. . .той трябва да бъде внесен или от Министерски съвет, или да бъде внесен от народен представител. Такъв документ към днешна дата в Народното събрание не е постъпвал. Затова ние поставяме на дебат, на широко обсъждане това каква реформа искаме да правим и съответно ако ние решим, че ще правим тази реформа, която предлагаме, то примерно цената ще бъде примерно повишаване през 2011 г. на 2 процента върху тези 8 допълнително. Така че това предстои да бъде обсъдено, да бъде, както вие казахте, за да се знае това увеличение къде точно ще отиват парите на българския гражданин, къде ще отиват, точно за какво ще отиват, за какъв тип услуги. Всичко това трябва да бъде дебатирано. . .

Тепърва ще се решава.

. . .и да се стигне до един консенсус, за да можем да кажем: да, от 2011 г. ние ще увеличим вноската примерно на 10 процента.

Последно да ви попитам за едно ваше предишно интервю по "Дарик", в което казахте, че сте открили много нарушения в харченето на пари за лекарства за онкоболните и да редките заболявания. Дали вече имате резултати от направените проверки и дали сте сезирали прокуратурата за някои от тези резултати, ако те са смущаващи?

Да, значи, аз съм сезирал да се направи одит, да се направи одит, да се направят финансови ревизии. Това, имаме съгласувано решение с ръководството на здравната каса, съответно и с финансовото министерство, тъй като вие разбирате, че всички подразделения на районните здравни каси, това е един по-продължителен процес и затова в момента все още към днешна дата окончателни решения няма. Виждате, че цялата държава, чухте и за това, което съответно Министерство на вътрешните работи като дейност извършва също в тази насока, така че мисля, обществото ще получи достойни отговори, честни отговори за това къде и как са харчени парите, събирани за здраве.