НСО да са прецизни при назначенията и да не се поддават на натиск
НСО да са прецизни при назначенията и да не се поддават на натиск / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Ако се намаляват средствата за НСО в бюджета за догодина, трябва да се съкращава и кръга на охраняваните от службата лица. Коментарът е на бившия шеф на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров. Според него не стои на дневен ред въпросът на чие подчинение да бъде НСО.

Ген. Владимиров препоръча на настоящото ръководството на службата да не се поддава на натиск, да работи за държавата, а не за политиците. Бившият шеф на НСО гостува в Дарик точно 14 години след големия митинг-концерт при посещението на американския президент Бил Клинтън в България и 50 години след убийството на Джон Кенеди.

За нападението на Ахмед Доган през януари той коментира, че не може да се прехвърля вината върху началника на НСО. Става въпрос за подценяване на обстановката при организацията на националната конференция на ДПС - къде е рамката за проверка, коментира още ген. Димитър Владимиров. С уговорката, че не знае какви са в момента заплахите към почетния председател на ДПС бившият шеф на службата отказа да коментира нужно ли е НСО да охранява Доган.

И днес центърът на София е блокиран от много полицаи, както през онзи ноемврийски ден през 1999 година, макар че сега причината е друга. Тогава беше тържествено, напрегнато. Замислих се днес и си дадох сметка за това съвпадение на датите - убийството на Кенеди и това идване тогава на Бил Клинтън. Имаше ли тогава от американска страна някакви резерви точно към тази дата? Защото да изведеш американски президент пред хиляди хора, българи, такова голямо събитие на същата дата. Или не са споделили тогава тези резерви?

Честно казано въобще не е ставало дума и хората, особено от службите за сигурност и за охрана, не са фаталисти. Напротив много добре знаят, че шансовете са 50 на 50 между охраната и евентуален терорист, атентатор. И който си свършва по професионално работата, той си повишава своя процент на сигурност. 100% сигурност няма. Но при президента Клинтън подготовката започна няколко месеца преди това. А предишната година с президента Стоянов отидохме във Вашингтон и американците поискаха среща на ниво началник на Сикрет сървис. Тогава беше ген. Мерлети. Аз отидох на тази среща, около час и половина разговаряхме с него и уточнихме много неща, като подходи към охраната, сигурността и материално-техническото обезпечаване. Следващата 1999 година дойдоха някъде 2-3 месеца преди това американците. Много голяма помощ ни оказаха служители от посолството, не само при посещението на президента Клинтън, но и на други американски представители на високо ниво. Да не ги споменавам всичките, които идваха през тези години. Тогава дойде зам. началникът на Сикрет сървис - Ралф Гонзалес и започнахме да разговаряме за предстоящото посещение. При това, някъде към края на разговора, той ни предупреди, че Сикрет сървис са по-груби, по-безцеремонни при мерките за сигурност. И евентуално ако обидят някого, да не се засяга. Нашите служители отговориха, на него му беше казано директно: ако някой прояви такова отношение към Националната служба за охрана, да си поема охраната сам, без нас. И оттук нататък тръгнаха нещата, изпращаха се авангарди, денонощни срещи.

Изпитание е ли е това?

Да, разбира се. Денонощно работа. И направихме такава подготовка, която направи неимоверно голямо впечатление на служителите от Сикрет сървис. Спомням си, че те винаги ползват няколко варианта на посещение на дадени места. Когато кацна самолетът имаше идея, че ще отидем на "Ротисерията" на Августин Пейчинов на ул. "Христо Белчев". Ние тръгнахме с колите, кортежа, излязохме от района на правителствена зала, и се получава информация: отиваме на "Ротисерията". Ние знаем колко е тясна "Христо Белчев" за голямата лимузина на президента Клинтън. Веднага наредих, изпратихме коли от кортежа, пилотни коли, да заминат предварително там да осигурят трасето. Тези хора на ръце са местили колите. И колата спира точно пред "Ротисерията". Това е с много повишена степен на застрашеност. Нещата бяха обезпечени предварително, без да се вдига шум, с негласна охрана. Влезе, след половин час излизат от охраната на Клинтън и казват: Господин генерал, ние искаме да ви кажем, че утре ще знаем по две алтернативни места, които да се посетят. И започна доверието. Нещата тръгнаха. Видяха, че това, което се прави е нещо много професионално. Това, което направихме при него е да прекъсваме всякакъв визуален контакт от околни сгради. Затова се ползваха транспаранти на самият площад. Бяха направени заграждения, бяха сложени и рамки, рентгени, проверки. Изискването на Сикрет сървис беше в този периметър служители на МВР да бъдат без оръжие. Единствено служителите на Националната служба за охрана да бъдат с оръжие. Някак си тръгна доверието и нещата вървяха много добре. Ще ни трябва час да разговаряме, нямаме време за това. Не искам да прозвуча хвалебствено, но беше едно много голямо признание на служителите от НСО, които проявиха високо професионално майсторство. Свършва посещението, протоколът, президентът Клинтън трябва да замине за Косово в 03.30 През нощта, на асансьора казват на президента Клинтън: Господин президент, аз съм ви организирал 27 посещения зад граница, но Националната служба за охрана на ген. Владимиров са върха. Президентът се върна, ръкува се с мен, благодари. Това е запечатано. И протоколи и охрани и така нататък. На следващия ден, знаете, че се правеха през този период, особено 1999 година, някакви безумни комбинации, провокации, за да може службата да се очерни. Не искам да споменавам неща. Бяха тиражирани в средствата за масова информация. Истината е съвсем друга. Добре че беше президентът Стоянов, който принципно, точно защитаваше службата, защото имаше информация и знаеше каква е истината. А тогава бяха тръгнали политическите сили срещу службата, да преминава евентуално към МВР. Но когато президентът заяви категорично, че тази служба няма да премине към МВР, вече се успокоиха и преминаха нещата. Това е същото, което в момента се опитват да направят с Националната служба за охрана. Младо ръководство, доказани професионалисти и ген. Коджейков, и полк. Калин Иванов и другите, които са началници по отделите. Обвиняват ги в изтичане на информация.

Стои ли на дневен ред въпроса за това, къде да е НСО, на какво подчинение да е тази служба? Този дебат не се ли води тъкмо заради законовия вакуум. Тази служба толкова години си чака закона.

Така е, но ще ви кажа и нещо друго. През 1992 година се създаде правилник за устройството и дейността на службата. Беше написано от професионалисти. По - добре документ, който регламентира, отколкото нищо. Въпросът е, че някъде, беше и по мое време, се промени една точка - да се охраняват други лица с решение на Министерски съвет. И от тук тръгнаха неща. Отново службата да я разкъсват. И вместо на тези хора да им се създава стабилитет, непрекъснато се опитват да им налагат и охраняеми лица и така нататък. Има си в цял свят една истина. Има комисия, която определя степента на застрашеност - това е термин, който се използва в цял свят. Там са главният секретар на МВР и началникът на Националната служба за охрана.

Много българи обаче, с днешна дата смятат, че трябва да се свие кръга на охраняваните лица. Хората се дразнят от конкретни личности, които са охранявани. Този въпрос винаги изниква. Нужно ли е толкова широк кръг лица да бъдат охранявани и един закон няма ли да затвори тази дискусия?

Този правилник за дейността на НСО, това е правилник, който е основан на опита на германската служба за охрана - заимстван и приложен към нашите условия. Много важно е, и по мое време се опитваха да разширяват кръга на охраняемите лица, но отидох пред комисията по Национална сигурност, казах им: Стоп. Много ви харесват не толкова охраните, колкото шофьорите и колите, да ги ползвате. Трябва да има реално сигнал за заплаха и това нещо трябва да се потвърди.

Да, защото в един момент усещането в обществото е, че едва ли не НСО се ползва за превоз, за лъскава кола.

Не мога да кажа това през годините, защото реално позициите се защитаваха. Говоря и за сегашното ръководство. Коджейков е работил с двама президенти, след това с чуждестранни гости, делегации, пускали сме го по много важни обекти. Той беше и личната охрана на папата. Да не споменавам още в колко мероприятия е участвал. Другото момче беше при Филчев, тежък обект. И то се справяше. И тези хора остават някак си обидени, защото мнозинството от тях са наистина честни хора, професионалисти. Говорят за информация. Как тези 24 години, ако някой е събирал информация, какъв е този? Садомазохист ли е, нали тази информация трябва да се ползва. Къде е излязла тази информация? Един, двама уволнени служители, които са били на ниско ниво, говорят невероятни глупости. Другата история, която също я казвам и не може да се приеме за нормална, че това ръководство изпълнява някакви поръчки и така нататък. Нещо, което те са го доказали и с работата си през годините.

Как ви се струва, подозирам, че събитията през 1997 година са били не по-малко напрегнати, особено в началото на 1997, но в момента служителите на НСО са изправени пред доста тежкото изпитание - да охраняват политици в условия на непрестанни протести, да бъдат част от организацията на това непрестанно влизане, излизане през задния вход?

Тук трябва да се има предвид следното. Действително обстановката някак си върна това разделение в народа след 1989 година - злобата, омразата. Сблъсквали сме се с тези неща, били сме потърпевши. Ето сега напомняте за 1997 година. Как да ви кажа, да не прозвучи хвалебствено, но за първи път в света служба за охрана си защити обекта. Да не влязат вътре в Народното събрание и народните избраници да се "радват" на любовта на електората. Това, което бяха направили МВР, от към южният вход имаше три кордона с щифтове, с всичко. Нямаше от там да влезе никой. Но от другата страна стана пробива, тръгнаха да влизат...

И тогава НСО осигуриха охраната.

Тогава Коджейков беше с президента Стоянов. Там един, които в момента е началник на отдел на обектовата охрана, това момче го пуснах сред тълпата, отиде и извади от колата оръжие на НСО, което беше в оперативната кола. И го вкара в парламента. Представете си ако го бяха взели, как ще го употребяват и срещу кого ще стрелят. Другата история. Обектите на НСО тогава бяха предвидени, както и сега, оръжие да се употребява в краен случай и то срещу терористи. Какви терористи са протестиращите? Как ще ползваш оръжие? Вдигнахме барикади да спрем потока на хора. Но това, което направиха вътре в парламента, изключвам стаите на Нора Ананиева и Куртев, лека му пръст, разбиха прозорците, не можеше да се заповяда да започнем да ги изхвърляме навън, защото знаете, че мнозинството щеше да реагира по най-бруталния начин. Дето се казва, щяха да ни запалят живи.

Много живи спомени от онова време. Но и днес със сигурност не им е лесно на момчетата, макар че не сме стигнали до такива крайности. Белият автобус през лятото до някъде само напомни събитията в онази нощ.

Според мен по-ясно и категорично трябва да се изразява позицията на ръководствата на НСО, защото белият автобус не е тяхно решение. Който е решил... Нямам нищо против МВР, работили сме заедно, уважавам ги момчетата и това, което правят при тези протести.

Не им е леко на полицаите, вижда се.

Не им е леко. Но те винаги са взаимодействали с НСО много тясно, много професионално. Приемали са факта, че НСО е охранителната служба, която определя мерките за сигурност. Те са хората, които охраняват външният периметър, маршрутите. И когато възникна въпроса с кортежа на министър - председателя, реално трябваше да се изчака. Когато няма друг вариант, вероятно е нямало друг вариант, когато са готови полицаите да осигурят маршрута, да може да мине кортежът, тогава ще тръгва. В много случаи обаче и охраняемите лица реално подценяват нещата, не реагират по най-добрия начин, настояват на всяка цена да се предприеме определено движение от едно място на друго, с което също затрудняват службата за охрана с мерките за сигурност. Затова пак казвам: хич не им е лесно. Но трябва да се има предвид нещо, което е изключително важно. Най-голямото богатство през тези години на НСО бяха служителите. Говоря и мъже, и жени, и администрация. Невероятно верни и отговорни хора. На тях им доставяше удоволствие, когото се обезпечаваха мероприятията и на най-високо ниво. Просто чувстваха удовлетворението и признанието от това, което правят.

Днес така ли е? Забелязвате ли сигнали, опит за намеса в работата им? Това неясно положение, постоянните коментари, къде да са, на чие подчинение, колко да са, кого да охраняват? Това пресира ли службата?

Естествено. Аз имам и някои препоръки към ръководството - да бъдат много прецизни при назначаването на кадрите в НСО. В никакъв случай да не се подават на натиск от горе да назначават парашутисти.

Хора спуснати от горе. При всяка власт ги има.

Тук трябва да бъдат абсолютно принципни и точни, в отношенията, Това, което се опитват да прехвърлят на службите през годините за слугински функции и не знам какво, това изчезна още по времето на президента Желев. Там се скъса с тези неща. Правили са ми страхотна впечатление, че си защитаваха позициите. Имало е случаи, когато шофьори, министър, охраняеми лице, искат ключовете от автомобила и казват: Ти си свободен. На шофьора. Само че той казва: Аз няма да ви дам ключовете. Вие не сте ми началник. Началник ми е генерал Владимиров. И когато служителите разберат, че началници са им тези хора, които в момента заемат тези постове, да се тръгва по някакъв начин да се спекулира с тези неща, а и хората да се поставят в неудобно положение. И да говорят за неща, които отдавна са отминали. Няма време да ви споделя за какво става дума и какви функции отпаднаха от службата. Лека му пръст на ген. Жендов, когато застанах аз на този пост, и когато обявих по телевизията, първото ми излизане, и камерите доста ме смущаваха, а и продължават да ме смущават, човекът се обади и каза: Господин полковник, тогава бях полковник, вие вярвате ли, че всичко това ще стане. Аз казах: който пие и хапва да си плаща. Не едно ведомство да върши командировки, да посреща делегации, гости и така нататък. Ние въведохме квотния принцип. Колкото хора приемат нашите разходи за чужбина, толкова като квота се връща тук в България. И се скъса с онова безкрайно веселие, когато идваха и по 60 човека и службата плащаше разходите на президентство и министерски съвети.

Да ви върна към онова, което става днес на улицата. Протестът е изпитание за полицията, Казахте и за службата НСО. Самият президент тези дни даде знак, че с тези разписани средства в бюджета за догодина, трудно службата ще изпълни функциите си. Подозирам, че и там има пренатоварване, защото събитията налагат по-динамична и по-голяма охрана.

Когато има такова съкращение на бюджет, трябва да се отиде и към съкращаване на кръга на охраняваните лица, а не нещата да се получат така, както през 1998 година. Беше гласуван такъв бюджет, че през зимата студувахме, декември, януари бяхме с палта. Парното струваше 70 000 лева на месец, ние преминахме на ток, на духалки за 30 000 лева. И правехме невероятни икономии.

Казвате ако са по-малко парите, тогава да се свие кръга на охраняваните лица?

Знаете ли, през годините аз съм ходил и при президента Желев и при президента Стоянов, почти навсякъде авангард, заедно с протоколите. Но имаше големи професионалисти - Христо Чолаков, по времето на д-р Желев, Ярослав Голев - по времето на Петър Стоянов, Наско Павлов при Първанов. С тези хора отивахме авангарди, и за да не правим разходи на държавата, спяхме в посолствата.

С цел икономии. Въпросът е в това. Щях да ви питам за атентата срещу Доган. Как ви се видя тази сцена в НДК първо? И второ, той е охранявана личност и то от години. Един от най-охраняваните родни политици.

В интерес на истината при мен беше охраняван в началото и след това охраната му беше снета. И той си беше преминал към частна охрана. Тук трябва да се има предвид едно нещо. Трябва да се спазва правилника и това, което в другите страни се прилага - при повишена степен на застрашеност да се охраняват определен кръг от лица. Това, което стана при конференцията на ДПС, това, което го направиха служителите, тук не може да се прехвърля вината върху началника на службата, ида се иска оставката му. При положение, че тези мероприятия са били провеждани като мерки за сигурност стотина пъти. Как се получава цялата история. Подценяване на обстановката. Къде е рамката? В много случаи, когато ние сме ползвали рамки, са се опитвали от администрацията на президента да се намесват и да казват: Не, вие няма да слагате рамка. Отговорът: Вие какъв сте? Началник ли сте? Вие ли ми нареждате, кой отговаря за сигурността - началникът на службата. Говорим за това, което беше задължително. Втората история - авангардът. Когато дойде личната охрана си има нарисувана разстановка. Тя не се измисля в момента. Застава се от двете страни на сцената и другият зад сцената. Как ще тръгне да се пуска човек с оръжие. Реално като я няма рамката може да влезе човекът, както в случая със сигнален газов пистолет. Може да влезе и с бойно оръжие. Тук нещата опират до това, че в даден момент охраните от ежедневието започват да се приспиват. И когато подцениш нещата, следващият момент те релаксират, по точно рефлектират точно върху хората. Това е .

Очевидно това, което се случи до някъде оправдава дългогодишната охрана на Доган, но с днешна дата мнението ви като човек, наблюдаващ отвън действията на службата и обществените процеси. Има ли нужда от охрана вече почетният председател?

Аз не знам дали има заплахи, какви са и за какво става дума. Но разбирате, че това е НСО. Трябва наистина да се охраняват лица, които са на най-високо ниво.

Да, той вече не е депутат. Единствено по степен на заплаха.

Пак казвам, че не може да се ползва този параграф - други лица, който е с решение на Министерски съвет. Той беше направен, беше приет по мое време, когато царят дойде. Първият път за майка му и сестра му. Имаше писмо от Министерски съвет НСО да поеме охраната им. Това беше при проф. Беров. След това, когато трябваше да дойде царят, тогава си спомняте и в пресата какви дебати започнаха, НСО трябва да охранява и така нататък. Казвам тогава: писмо от Министерски съвет има ли? Няма. Не пожелаха. Започнаха да атакуват и други хора. Никой не взе решение, а ние нямаме нормативна база. Добре че сетих за бивш служител на НСО с фирма, която да си му поеме охраната.

Говорим за Бойко Борисов?

Не, за Румен Ралчев. Когато той отиде на среща при президента Желев, излиза от там, вижда ме и пита Желев, защото не ме познава: Това ли е ген. Владимиров? И казва: Господин ген. Владимиров искам да се запозная с вас, да ви кажа, че имате поздрави от майка ми и сестра ми. Те са очаровани от службата за охрана. Но ви стискам ръката за това, че в рамките на закона си устояхте вашите права, за разлика от моите...

Онова, което не ви е било по закон вменено.

Тогава те уважават, когато си защитаваш позициите. Затова тези хора, говоря като новото ръководство, трябва да имат подкрепа, а и самите те не трябва да се поддават на натиск. И това, което сега се говори - да отидат към МВР и така нататък. Все пак президентът като институция е пряко избран от народа. Президентът трябва да защитава интересите на целия народа. Затова говорим за стабилитет. А когато отидеш примерно в МВР, там има политическо ръководство.

Което се сменя след избори, знаем това.

Тази служба на политиците ли трябва да служи или на държавата?

В момента в очите на обществото изглежда, че служи на политиците, за съжаление. Такова е общото впечатление, защото пази политиците.

Момчетата да борят да си защитават позиции, но явно не им стигат силите.

Има за какво да работят.

Говоря и за в бъдеще. По-ясно да се открояват нещата и това, което при нас беше. Казвам как една институция, медиите, наред с неща, които не бяха верни, но помагаха на службата да се модернизира. Сега се сетих за заместника на Сикрет сървис Ралф Гонзалес. Когато си замина Клинтън, нашите средства за масова информация искаха интервю от мен. Аз им бях обиден за тези неща, вместо да казват истината, какви комбинации се правят. Казах: питайте американците. На другия ден излиза във вестниците. Зам. началникът на Сикрет сървис казва така: В България срещнах невероятно силна служба за охрана, ръководена от един професионалист - ген. Владимиров. Да не се хваля. Но може ли да те признават в света, а тук да се опитват да...

Има какво още службата да направи, за да може наистина българинът да се увери, че тези момчета работят?

Съгласен съм с вас, затова са и моите препоръки към ръководството. Но не да се опитват да очернят, а един или двама, които са били нищо в службата да говорят небивалици и нелепости по отношение на службата Там работят много честни хора, професионалисти.

Дай боже повече да бъдат.

И да се развиват.