Искат прецизиране на предложението за двукомпонентна цена на водата
Искат прецизиране на предложението за двукомпонентна цена на водата / netinfo

От 1 декември цената на водата ще поскъпне за поне 21 ВиК-дружества. Причината те да поискат корекция на тарифите е поскъпването на тока от 1 юли, което пряко се отразява и върху техните разходи.

Между 1 и 13 стотинки за кубичен метър е повишението на цените, което Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще допусне, въпреки че всички фирми поискаха значително по-високи цени.

Най-драстичен скок на цената на водата ще има в Североизточна България, където по принцип тя е най-скъпа. Още за цените и финансовото състояние на фирмите във водния сектор, чуйте от интервюто на Ралица Василева с председателя на Съюза на работодателите от ВиК-сектора Ангел Престойски.

Колко очаквате още да подадат заявление за корекция на цената на водата?

Очаквам да подадат всички ВиК-дружества, при които преобладава помпажният начин на водоснабдяване. Може би деветдесет и няколко процента от дружествата.

Между 2 и 10 стотинки разреши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от 1 декември, но това устройва ли ВиК-дружествата, които поискаха по-голямо повишение?

Всички ВиК-дружества са поискали точно това повишение, което е на база на увеличението на тока, така че там, където комисията не е удовлетворила тези искания на ВиК-дружествата, разбира се, че там ще понесат щети, ще трябва да търсят други резерви да компенсират тези разходи.

Успявате ли да покриете повишенията на заплатите?

За увеличаване на работните заплати ще трябва да се преговаря наново с ДКЕВР. Не е тайна, че са ниски заплатите във ВиК-сектора, което води до голямото текучество, в следствие на което не може да търсим подобряване на водната услуга, защото това се прави с квалифицирани кадри. Но това ще е в новите бизнес планове, които ще трябва да се разработят до края на тази година. Предполагам, че ще бъдат заложени тези параметри за увеличаване на работната заплата.

Тоест от нова година вече може да се търси ново преразглеждане на цената на водата, което да отрази и инвестиционната програма и повишението на работните заплати?

Абсолютно ще трябва да се наложи. Вие знаете, че расте и минималната работна заплата за страната, така че ние трябва да се съобразим като работодатели с този скок на минималната работна заплата.

Отново да ви върна на цените на водата. Откакто се регулира цената на водата, какво е финансовото състояние на компаниите като цяло?

Трябва да ви кажа, че особено се влоши състоянието след средата на годината, когато беше увеличена цената на електроенергията. Много ВиК-дружества, примерно Хасково и Добрич, бяха изтеглили кредити, с които да подобрят енергоемкостта на своите мощности, да намалят потреблението на електроенергия. Но с увеличаването на цената на електроенергията, вместо икономисаните средства да отидат за погасяването на заемите, те отиват де факто пак за увеличените цени на електроенергията. Забавянето на комисията, която се забави някъде с три-четири месеца, доведе до това, че около 50 процента от ВиК-дружествата в момента изпитват затруднения в следствие на това увеличение на електроенергията.

По отношение на София-град очаквате ли да има промяна на цената на водата? Там има едни условия, които трябва да изпълни ВиК-то.

В София цената на водата е обвързана с определена инвестиционна политика, иначе за късмет на софиянци основното водоснабдяване на софиянци е гравитачно, така че те на се влияят много от увеличението, но там има определени параметри, които са залегнали за евентуално увеличаване при постигане на определени инвестционни вложения, които те са обещали.

15 млн. лв. доколкото си спомням.

Да, да. Трябва комисията да провери дали това е изпълнено.

Говорейки за инвестиции, според ресорния заместник-министър на регионалното развитие инвестициите, които се налагат за модернизиране на ВиК-системата в страната варират между 7 и 9 млрд. евро. Вие готови ли сте вече с проекти по различните оперативни програми?

Да, разбира се, в някои ВиК вече стартираха тези проекти. В Русе и Бургас, ВиК-Враца също е с огромен проект – над 100 милиона, които вече е оформен и ще кандидатстваме в Брюксел с него. Габрово също подготвя сериозен проект. Активно се работи в тази посока по привличането на пари от кохезионните фондове най-вече.

За какво са тези пари?

Ами специално за Враца цялостният воден цикъл на града. Довеждането на питейните води от Среченска бара – това е водопровод над 30 км, подмяна на 77 км от вътрешната мрежа, подмяна на канализационните системи в града, пълна реконструкция на пречиствателната станция. Общата сума е към 136 млн. лв.

От следващия регулаторен период започва въвеждането на двукомпонентна цена – до 2,8 кубика на човек и над това количество на друга цена. Може ли да ни кажете малко повече и защо се налага такава цена?

Това все още е проект, не е утвърдено, тъй като има и леко противоречие с философията на търговията. Не е логично тези, които потребяват повече, да бъдат наказвани.

Мотивът на държавната комисия, доколкото разбирам, е да се намали разхищението на вода.

Когато има излишък от воден ресурс, това не е разхищение. Все пак знаете, че повишеното потребление в много случаи е свързано и с културата на хората и техните нужди.

Да разбирам, че ВиК-дружествата са против това предложение на комисията, така ли?

Не сме против, а искаме да се прецизира това решение. Там, където действително има криза за питейна вода, има такива населени места, в които количествата са ограничени, там да се въведе, но там, където има излишък на питейна вода, просто е безсмислено.