/ Георги Димитров
Главният прокурор коментира липсата на законови промени във връзка с "войната по пътищата". Това се случи на срещата на Иван Гешев с представители на местната власт и граждани от Велико Търново и региона по покана на кмета на града Даниел Панов.

В срещата участваха  още – Сийка Милева, говорител на главния прокурор, Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново, окръжният и районният прокурор - Христо Христов и Тихомир Шабов, както и Димитър Машов, директор на ОД на МВР във Велико Търново.

„Най-добре проблемите на гражданите познава местната власт и за да има ефективност в борбата с престъпността, трябва да има по-активен диалог с тях. Масовата продажба и употреба на дрога, катастрофите по улиците, организираната престъпност, която се връща, лично мен ме притеснява. И би трябвало да притеснява всеки“, тези акценти открои той.

Гешев: Странно е, че толкова дълго Александър от Перник не е открит


„Ние разбираме и се стараем да разберем проблемите на гражданите и където можем да ги решим. Ние не сме държавата, но сме част от държавата и разполагаме с определени правомощия по Конституция и можем да направим много“, каза той по повод инициативата, възникнала след срещата между ръководството на Прокуратурата на Република България и Националното сдружение на общините в Република България за създаването на работна група, която на експертно ниво да предлага решения, свързани с противодействието на престъпността по места.

В началото на срещата главният прокурор изрази съболезнованията си към родителите и близките на 14-годишното момче от казанлъшкото с. Бузовград, което в края на миналата седмица стана жертва на поредния тежък пътен инцидент, причинен от употребил алкохол и наркотични вещества шофьор. „Поредното дете – на 14 години, загина заради инцидент на пътя. Прокуратурата ще направи всичко възможно, въпреки усещането за разпад на държавността, да има справедливост“, заяви Гешев.

 „Ако ние не променим мисленето си, ще продължим да живеем по същия начин. И внуците ни ще живеят по същия начин“, подчерта главният прокурор.

„Някой трябва да чуе хората! Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата. Проблемът в България е, че държавата гони престъпника, нарушителя, а не обратното", коментира главният прокурор. 

Гешев: Съдебната власт остана последната преграда пред престъпността

„Нали искат съдебна реформа, дай да кажем какви са проблемите, какви са им идеите, нека гражданите чуят. Ама ги е страх, защото нямат аргументи“, посочи още Гешев.

Във връзка с отказа на част от парламентарните групи да се срещнат с ръководството на прокуратурата, главният прокурор коментира, че си мисли, че ги е страх.

В рамките на срещата Гешев отговори и на редица въпроси, свързани с правомощията на прокуратурата по контрол на законосъобразността на актовете на общинските съвети, както и за последиците от закриването на органите на специализираното правосъдие. 

„От закриването на Специализираната прокуратура и съд пострада държавата. Това бе показен разстрел на едни работещи институции“, подчерта Гешев и даде конкретен пример, според който от началото на годината в страната са разкрити едва 2-3 групи, занимаващи се с разпространение на наркотици, докато по време на активната работа на спецпрокуратурата, разкриваемостта е била по 3-4 групи на месец.