„Кой в Европа? Говори България“ – отговорът от Ани Салич и Николай Дойнов
„Кой в Европа? Говори България“ – отговорът от Ани Салич и Николай Дойнов / NovaNews.bg

Пет дни - пет места и един основен въпрос - как Европа променя живота ни? С тази мисия тръгнаха из страната водещите на Нова телевизия Ани Салич и Николай Дойнов от 19 май. Под мотото "Кой в Европа? Говори България" двамата потеглиха от най-далечния северозапад, за да стигнат до югоизточния край.

Първата спирка от пътуването им бe краят, от който започва Европа - Видин.

В района, който обиколиха водещите на Нова, сега живеят 95 000 души, със 17 000 по-малко, отколкото през 2007 г. Повечето от тях са потърсили работа извън България - в други страни от ЕС. По-впечатляваща е обаче разликата в доходите - хората тук всяка година печелят с около 100 лева по-малко, отколкото харчат. А тази разлика се покрива от онези 17 000 извън България.

Работещите бедни евроизбиратели, както сами се определят във Видинската община Грамада, искат да са граждани на съседна Сърбия, тъй като там могат да продават продукцията си.

Но въпреки трудностите, хората във Видинско казват, че ще гласуват.

Във вторник, 20 май, лицата на Нова посетиха Габровско. Двамата бяха в комплекс Етъра, който пази традиционните български занаяти, както и в село Царева ливада. Селото се развива бурно - търговия, занаятчийство, туризъм! В годините на социализма се добавят предприятия, селско стопанство. До края на 80-те години тук живеят над 1500 души! Гарата е препълнена с товари и пътници за цяла България, сега изглежда така! Обезлюдяването е факт, но все още това е едно от големите населени места в района.

Как да оцелее селото - задача пред кмета Детелина Кьосова. През октомври трябва да е напълно готов за посрещане на спортисти стадионът, с който е свързан вече спечелен проект по европрограмата за развитие на селските региони. „Програмите, обаче, не позволяват на Кьосова да кандидатства сама. Малките населени места винаги трябва да търсят по-голям партньор", обяснява Детелина Кьосова - кмет на Царева ливада.

Ще оцелее ли басейна, преминал през две епохи и достигнал до началото на новия век. Сегашният собственик на туристическия комплекс вече е имал своите европейски разочарования от програма Сапард. Планирало се новата хотелска част към басейна също да получи подкрепа от европрограмите, но и тук ударили на камък. Две малки предприятия и остатъците на военен завод допълват възможностите за работа в балканското село.

Дали Царева ливада ще оцелее? Предприемчивостта на хората и идеите им ще имат последната дума.

В сряда Ани Салич и Николай Дойнов бяха на гости в първото българско евросело - Калугерово.

Въпреки че тук работят десетина предприятия, които предлагат минимална работна заплата, хората от Калугерово бягат в цяла Европа. Очаква се съживяване на живота в Калугерово и цялата община Лисичово, защото има подписани проекти за 22 млн. лв., които ще влязат в тази община, но това ще се случи в бъдеще. В Калугерово има около 140 ученици, събрани от три съседни села, а 60 деца са в детската градина.

И все пак тук живеят почти 1500 души. Детска градина, ремонтирана по програма „Енергийна ефективност", спечелен проект за подновяване на стадиона, зони за отдих и може би най - важното, пълен ремонт на читалището - на това могат да разчитат тези хора. Кметът, сложил табелата евросело, в момента отсъства. Замества го Веселина Милкова, зам.-кмет на Община Лесичово. Казва, че нещата няма да спрат дотук, но процедурата по кандидатстване за европроекти трябва да се промени. Не успял обаче проект на близкия манастир „Св. Николай" за обновяването му. Проблеми със собствеността провалили плановете. Игуменът отец Стоян спечелил битката и е твърдо решен, че пак ще кандидатства.

Омразата, обаче трябва да си отиде, за да вървят нещата - това е рецептата на Здравка Методиева, която всички в селото знаят като „Майката". Преди време налепила предизборните плакати на всички кандидати на фасадата на къщата си. И като че ли имало ефект.

В четвъртък двамата водещи тръгнаха по пътя на тютюна край Кърджали. За Красивите Източни Родопи и трудолюбието на местните хора има изпети не една и две песни. Тук е приютено и село Широко поле, където живеят около 800 души.

44-годишната Гюла отглежда тютюн цял живот, защото баща й не и позволил да учи. Изкарва по един тон всяка година, а на полето й помагат свекърът и свекървата: "Получавам 2 000 лева субсидия и 6 000 заплата", споделя Гюлкибар Расим.
Алтернатива на тютюна в Родопите няма. По думите на кмета на Широко поле Сабахтин Касим в селото се работи по два европроекта - за канализация и за въжен мост. Касим казва, че въженият мост е жизнено необходим, за да се възроди животновъдствотото в района, тъй като пасищата са от другата страна на язовир Студен кладенец.

Никой обаче не се опитва да привлече европейски пари, за да възроди уникалната средновековна крепост Моняк, която свързвала Татул и Перперикон, а може би бъдещето на този уникално красив планински регион е в туризма.

Кметът Касим очаква, че на евроизборите ще гласуват поне 60% от съселяните му.

В последния ден от пътуването им Ани Салич и Николай Дойнов стигнаха до крайната югоизточна точка, където свършва Европа - Резово. Едно почти недостъпно доскоро населено място, което днес посреща стотици туристи и очаква първото си КПП.

Пет места и историите на техните жители ни показаха различните лица на Европа у нас - от добрите примери през смущаващите парадокси до въпросите, които чакат своите отговори.

„Кой в Европа" - с още по-голяма актуалност този въпрос ще прозвучи точно в 17.30 ч. на 25 май, когато тандемът Ани Цолова и Виктор Николаев ще открие голямото изборно студио на Нова телевизия от НДК. В изборния ден най-силният и утвърден новинарски екип на медията се събира, за да проследи евровота от сутринта до вечерта на 25-и май.

Кой в Европа Говори България  отговорът от Ани Салич и Николай Дойнов
netinfo

Източник: NovaNews.bg