/ iStock/Getty Images
През нощта и утре преди обяд над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на места, главно в Източна и Южна България, ще има валежи, в отделни райони значителни, придружени и с гръмотевици.

НИМХ

Преди обяд над Дунавската равнина, а след обяд на места и западната половина от страната, ще има значителни намаления на облачността до предимно слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 27 и 32 градуса.

Над Черноморието облачността ще е значителна и на много места ще има валежи, в отделни райони значителни, с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са между 25 и 30 градуса. Температурата на морската вода ще е 26 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините преди обяд облачността ще е значителна и на места в масивите от Централна и Източна България ще има краткотрайни превалявания. След обяд над планините в Западна България облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22 градуса, на 2000 метра - около 13 градуса.

Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното за месеца и още ще се понижи.

През почивните дни облачността ще е променлива, след обяд - купеста и купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни превалявания, главно в Централна Северна и в планините в Западна България, придружени с гръмотевици.

В събота вятърът временно ще отслабне, но до вечерта в източната половина от страната отново ще се усили до умерен; максималните температури ще са между 28 и 33 градуса.

В неделя в западната част на Дунавската равнина, с обръщане на вятъра от северозапад, ще започне да прониква малко по-хладен въздух.