Гимнастичка продава златния си медал, а съперници на футболния терен застават един до друг в името на това да помогнат на свой колега спортист, посочва NOVA.
 
Иван Тодоров, който е професионален футболист, е заплашен от ампутация на крака. Надежда за лечение семейството намира в Турция.
 
Професионален спортист, обичан мъж, щастлив баща. И не само. За съпругата му Богдана Колева Иван е най-силният човек, който познава.
 
Последната година от неговия живот обаче поставя на изпитание силата и на духа, и на тялото му. „Ние имахме много труден момент в нашето семейство, за съжаление – тази година буквално през няколко месеца загубихме и баща му, и майка му. И двамата се бориха с рак, за съжаление – и двамата не успяха да победят. За мен катализаторът на всичко това е стресът”, казва Богдана Колева.

зов за помощ
netinfo

Всичко започва като бучка в коляното. Лекарите казват, че е доброкачествена. Следват няколко операции. Но след загубата на родителите му, изследванията стават все по-лоши.
 
Накрая идва диагнозата - злокачествен сарком на костта и меките тъкани.
 
„Единственото, което ни предложиха в България, е кардиналното решение в такъв случай  – ампутация на крак. В дадения случай при него – млад човек, спортист, за съжаление, трябваше да му обясним, че трябва да му отрежат крака високо горе, което е шок. Ние двамата сме минали през всичко и двамата заедно взехме решение да се борим за неговия крак и за това да бъде пълноценен мъж, родител и това, което е бил винаги – прекрасен човек”, продължава разказът.
 
Научили са го от спорта – никога да не се отказват - до победа. Иван и Богдана намират надежда в Истанбул. Цената на операцията е 50 000 евро, но разходите ще нараснат многократно от последващото лечение.
 
„Решихме да споделим във Facebook с наши приятели, идеята беше просто в нашия кръг да споделим какво ни се случва, за да ни помогнат. И това, което се случва през последните 24 часа, защото качихме поста на обяд е…чудо”, сподели Богдана.
 
За броени часове, половината от първоначалната сума вече е събрана. Публикацията прочита и златната ни медалистка – Катрин Тасева.
 
 
Публикувахте от Katrin Taseva в Сряда, 21 ноември 2018 г.

„Много силно ме докосна и се трогнах. И първото нещо, което си помислих е, че мога да направя някаква благотворителност с медал или уред. Тъй като и двамата сме спортисти и знаем какво ни коства всички тези лишения, усилия и какво значи да бъдеш шампион”, каза гимнастичката.
 
Катрин решава да предложи на търг най-ценното – първия и единствен златен медал.
 
„Този медал е много ценен и много скъп, защото първо е първият ми златен медал от световна купа и го спечелих пред родна публика. За мен това беше огромно щастие.  Мисля, че няма да ми липсва медалът като предмет. Като знам за какво го правя и някак си се чувствам щастлива и няма да усетя липсата на този медал”, сподели златното момиче.
 
А кандидати за медала не липсват. Сред тях е дори бащата на гимнастичката.
 
„Той така доста ме трогна, обаждайки ми се днес: „Моля те, нека медалът остане в нас, аз ще дам пари”. Но има хора, които просто ще дадат много по-голяма сума и аз съм сигурна, че този медал ще ми се върне в пъти повече”, каза още Катрин Тасева.
 
„Жестът, който прави Катрин, е нещо неописуемо, тя заслужава най-голямото уважение, което може да бъде поднесено”, благодари Богдана Колева.
 
Не само Катрин, но и футболисти, които иначе са съперници на терена, организират заедно турнири в помощ на своя приятел.  А за семейството на Иван това е не просто финансова подкрепа, а важното послание, че не са сами в тази битка. И отсега казват, че дори и един лев отгоре да съберат, ще дарят на свой ред на други хора в нужда.
 
Ако имате желание и възможност да помогнете на Иван, ето данните на сметката за набиране на средства:
 
Иван Венциславов Тодоров
BG86CECB979010B6433100
Централна кооперативна банка
nova.bg