Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева / БГНЕС, архив
Вицепремиерът и министърът на външните работи Екатерина Захариева обясни пред NOVA, че няма никаква връзка между изложбата, организирана на 9-ти септември, която изостри отношенията между България и Русия, и разследването по шпионския скандал няколко дни по-късно, когато имаше акция срещу председателят на Национално движение "Русофили" - Николай Малинов.

Прокуратурата публикува доказателства за шпионажа на Малинов (СНИМКИ)


„Беше тежка седмица за хората, които работят срещу българските интереси. Те нямат нищо общо с тези, които обичат Русия. Става въпрос за обвинения срещу конкретен човек. Това няма нищо общо с българското външно министерство. Очаквам ДАНС и прокуратурата да си вършат работата и когато някой работи срещу интересите на страната ни, те да го разследват. Надявам се отношенията между България и Русия да не пострадат”, заяви Захариева.

Плевнелиев: Приветствам действията на българските институции за шпионския скандал

Тя допълни, че страната ни се опитва да развива партньорски отношения с Русия на базата на зачитане на взаимните интереси.

Захариева коментира и ресорът на Мария Габриел. „Реакциите са много полюсни. Ресорът е хубав. Има много пари в него. Това е приоритет за развитие на ЕС – младите хора, иновациите”, поясни външният ни министър.
 
NOVA