Министерството на външните работи на България реагира остро и критично във връзка с изложба, организирана от руското посолство у нас.

Тя е кръстена с провокиращото име "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма", което разбуни обществените духове първо в социалните мрежи, а след това последва и тази институционална реакция.
 
"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", се посочва в официалното изявление на ведомството.
 

На изложбата ще бъдат представени материали, които дълго време са били класифицирани с гриф "строго поверително" и са от фондовете на Държавния централен архив за съвременната руска история, Руския държавен архив на социално-политическата история (РГАСПИ), Централния архив на Министерството на отбраната на Русия, Архива на външната политика на МВнР на Русия. Експозицията ще бъде открита от посланик Анатолий Макаров, изпълнителния директор на фондацията "История на Отечеството" Константин Могилевски и проф. д.и.н. Евгения Калинова.

"МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни", апелира министерство.